latinica  ћирилица
19/06/2017 |  10:45 | Аутор: РТРС

Љековите боровнице

Укусне и хранљиве, богате витаминима Ц и Б групе, лимунском и јабучном киселином, као и минералима, нарочито калијумом, натријумом, манганом, хромом, гвожђем и бакром.
Боровница - Фото: илустрација
БоровницаФото: илустрација

Укусне и хранљиве, богате витаминима Ц и Б групе, лимунском и јабучном киселином, као и минералима, нарочито калијумом, натријумом, манганом, хромом, гвожђем и бакром, плодови боровнице прави су еликсир здравља, а посебно се препоручују у превентиви и терапији авитаминозе и хиповитаминозе, као и у лијечењу неинфективне дијареје код деце. Изузетно су ефикасне и у дијететском смислу. Најбоље их је узимати у свјежем стању или као сок. Пријатног су, накисело, слатког и мало опорог укуса.

Сок је најбољи за испирање грла, док мармелада расхлађује болну врелину упаљених уста и ждрела.

Истраживања су показала да је ова воћка најбогатији извор антиоксиданаса међу 40 различитих врста воћа и поврћа. За овакав њен квалитет најзаслужнији су антоцијанини, који боровницама и дају карактеристичну боју.

Истраживања су показала и да редовно конзумирање боровница успорава процес старења, побољшава циркулацију и вид, зауставља почетне фазе развоја карцинома.

Извор: Новости