latinica  ћирилица
19/06/2017 |  12:08 ⇒ 16:39 | Аутор: РТРС

Бањалука: РВИ и ампутирци вратили ортопедска помагала

Ратни војни инвалиди и ампутирци данас су испред зграде Фонда здравственог осигурања у Бањалуци вратили ортопедска и медицинска помагала, изражавајући незадовољство због процедура за набавку помагала и права на бањско лијечење.
РВИ Републике Српске - Фото: РТРС
РВИ Републике СрпскеФото: РТРС

Предсједник Одбора ратних-војних инвалида Борачке организације Републике Српске, Војин Гушић, рекао је да РВИ траже поједностављење процедура за добијање ортопедских помагала, односно да добију новчана средства за њихову набавку, те да ампутирци и параплегичари добију право да сваке године могу користити бањску рехабилитацију. Подсјетио је да у  Српској има око 1.400 инвалида са тјелесним оштећењима, те да је од рата до данас од посљедица рањавања умрло око 8.000 РВИ, међу којима је велики број ампутираца и параплегичара. Рекао је да РВИ до јесени желе измјене и ступање на снагу новог правилника о набавци ортопедских помагала.

Представник Организације ампутираца "УДАС" Бањалука, Синиша Тодоровић, подсјетио је да су РВИ суочени са веома сложеном процедурма набавке ортопедских и медицинских помагала, која траје од три мјесеца до пола године. Према његовим ријечима, РВИ траже да имају новчано право на набавку ортопедских и медицинских помагала, јер на тај начин имају прилику за слободан избор квалитета помагала.

Представник Удружења РВИ "Сланкаменац" Милован Марковић наглашава да је крајње неприхватљиво да су РВИ у данашње вријеме суочени са великим процедурама набавка помагала.

"Процедуре које ми пролазимо и понижавања која доживљавамо од администрације су невиђена. Лично ћу истрајати у борби, јер имам право на нова ортопедска колица. Желим сваких 10 година да добијем болеснички кревет и хоћу да умрем достојанствено", поручио је Марковић.

У згради Фонда здравственог осигурања Српске у Бањулуци у току је састанак министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленка Савановића, министра здравља и социјалне заштите Драгана Богданића и директора Фонда Дејана Кустурића са представницима РВИ.

Извор: СРНА