latinica  ћирилица
19/06/2017 |  13:38 ⇒ 13:43 | Аутор: РТРС

Иванишевић: Тренутно до 7.000 избјеглица са Блиског истока

Тренутно се на територији Србије налази између 6.000 и 7.000 избјеглица са Блиског истока, међу којима је 3.000 деце, од којих је 980 без пратње, рекао је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Ненад Иванишевић.
Ненад Иванишевић (фото: sdpsrbije.rs) -
Ненад Иванишевић (фото: sdpsrbije.rs)

Иванишевић је на конференцији за новинаре на којој су представљени резултати истраживања о ставу грађана Србије према избјеглицама, рекао да се већина миграната налази у прихватним центрима у којима има мјеста за све који желе да у њима бораве.

Он је навео да је од почетка избјегличке кризе у мају 2015. године кроз Србију прошло милион миграната, од којих је 1.700 затражило азил, те да је сада улаз миграната у Србију смањен, односно дневно уђе десетак избјеглица.

Коментаришући највеће страхове грађана Србије, који су према истраживању, терористички акти и заразне болести, Иванишевић је истакао да ниједан терористички напад у Европи никада није извео нико од миграната.

"Ниједан терористички напад у Европи није извео нико ко је дошао у претходне три године у Европу. То су изводили људи који су рођени на територији ЕУ. Ниједан мигрант није учествовао ни у једном терористичком нападу, ни у једној европској земљи", рекао је Иванишевић.

Резултати истраживања Фондације Ана и Владе Дивац и УСАИД-а показују да 43 одсто грађана Србије имају позитиван став и саосјећају са мигрантима, 33 одсто има негативан став, док је 23 одсто неопредијељено.

Марко Лазовић, директор агенције "Пропозитив" која је спровела истраживање, навео је да је проценат грађана Србије са негативним ставом у општинама гдје се налазе прихватни центри, свуда смањен у односу на претходно истраживање, осим у Шиду.

"У Шиду је повећан проценат испитаника са негативним ставом. То је и разумљиво, јер смо тамо имали један упад у кућу, сам прихватни центар је био у центру града и људи су донекле променили мишљење", рекао је Лазовић.

Истраживање је спроведено у мају, на узорку од 2.700 људи у општинама које су највише погођене избегличком кризом, а имало је за циљ да покаже тренутни став грађана Србије према избеглицама имајући у виду промену стања на терену.

Извор: СРНА