latinica  ћирилица
19/06/2017 |  14:23 ⇒ 17:14 | Аутор: РТРС

У недјељу обиљежавање 25 година од пробоја Коридора (ВИДЕО)

На Дугој Њиви код Модриче у недјељу, 25. јуна, биће обиљежено 25 година од пробоја "Коридора живота", најзначајније побједе Војске Републике Српске у отаџбинском рату, најавио је данас предсједник Пододбора Владе Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић.
Модрича "Коридор живота" - Фото: СРНА
Модрича "Коридор живота"Фото: СРНА

"Преживјели учесници акције, породице погинулих бораца, грађани и представници власти Републике Српске, традиционално ће у недјељу пред Видовдан, 28. јуни, када је 1992. године завршена највеличанственија акција Војске Републике Српске, евоцирати успомене на акцију у којој је из окружења муслиманско-хрватских снага ослобођено око милион и по становника западних српских земаља", рекао је Дуњић.

Он је истакао да је једна од најтежих операција у војсци, пробој из окружења, успјешно реализована и тиме спријечен геноцид над српским народом који је почео заједно са блокадом летова и страдањем 12 беба у породилишту у Бањалуци, међу којима су, осим српских, била и муслиманска и хрватска недужна дјеца. Дуњић је подсјетио да је овом акцијом спријечен "паклени план" који су смислили сљедбеници и потомци "Ханџар дивизије" и усташких јединица из Другог свјетског рата.

Програмом обиљежавања предвиђено је да манифестација почне у 9.00 часова служењем Свете архијерејске литургије у манастиру Светог великомученика цара Лазара на Дугој Њиви.

У 11.00 часова биће служен парастос и положено цвијеће на спомен-обиљежје, у 12.00 часова почеће обраћање представника Борачке организације Републике Српске и највиших званичника Српске, а у 12.30 културно-умјетнички програм.

Као знак сјећања на 12 бањалучких беба, и ове године општинске борачке организације Модриче и Добоја организоваће марш под називом "Дванаест километара за дванаест беба".

Марш у организацији добојске Борачке организације кренуће из мјеста Осјечани, док ће марш у организацији Борачке организације Модрича кренути из Боровог Поља, гдје ће у суботу, 24. јуна, бити освештано спомен-обиљежје подигнуто у знак сјећања на спајање јединица Првог крајишког и Источнобосанског корпуса Војске Републике Српске, чиме је, на Видовдан, и званично ослобођен "Коридор живота".

Начелник Одјељења за општу управу општине Модрича Боса Новаковић рекла је да ће та општина обезбиједити потребне услове за одржавање манифестације на којој се очекује велики број грађана општина од Шипова и Новог Града на сјеверу и Бијељине на истоку Републике Српске.

Извор: СРНА