latinica  ћирилица
19/06/2017 |  14:47 | Аутор: РТРС

Турска: Новинари на оптуженичкој клупи

Утицајни новинари су међу 17 људи који су данас изведени пред суд у Истанбулу под оптужбом да су повезани са групом која стоји иза прошлогодишњег покушаја војног удара у Турској.
Турска - Фото: Getty Images
ТурскаФото: Getty Images

Ово је први судски процес који је обухватио медијске раднике, а у наредним мјесецима биће их још.

Сви којима се суди оптужени су да су повезани са муслиманским свештеником из САД Фетулахом Гуленом. Током покушаја војног пуча погинуло је 249 људи, не рачунајући завјеренике.

Десет од 17 особа којима се од данас суди су у бјекству, шест је у притвору, а једна особа је на слободи, јавио је АФП.

Међу оптуженима су угледни писац и новинар Назли Илиџак, који је ухапшен у јулу прошле године. Он је од 1999. године накратко био посланик у парламенту, а писао је за више дневних листова, укључујући "Хуријет".

На листи оптужених је и Ахмет Алтан, писац и новинар који је писао за многе утицајне дневне листове, међу којима су "Хуријет" и "Милијет". Он је оснивач опозицоног листа "Тараф".

Пред судом се нашао и Мехмет Алтан, брат Ахмета Алтана, аутора књига о политици у Турској. Обојица су приведена почетком септембра.

Турске власти ухапсиле су неколико десетина заробљених из опозиционог дневног листа "Џумхуријет", којима се суди у одвојеном случају.

Извор: СРНА