latinica  ћирилица
19/06/2017 |  15:42 ⇒ 20/06/2017 | 09:53 | Аутор: РТРС

РВИ и ампутирци вратили ортопедска и медицинска помагала (ВИДЕО)

Ратни војни инвалиди и ампутирци испред зграде Фонда здравственог осигурања у Бањалуци вратили су ортопедска и медицинска помагала.
Протест инвалида - Фото: СРНА
Протест инвалидаФото: СРНА

Незадовољни су због процедура за набавку помагала и права на бањско лијечење. Траже поједностављење процедура за добијање ортопедских помагала, као и да ампутирци и параплегичари добију право да сваке године могу користити бањску рехабилитацију.

Представник Организације ампутираца "УДАС" Синиша Тодоровић демонстративно је вратио протезу пред Фонд здравственог осигурања у Бањалуци. Тодоровић, каже, да је ова категорија суочена са веома сложеним процедурама набавке помагала, која траје од три мјесеца до пола године.

Захтијевају да им за набавку ортопедских и медицинских помагала буде исплаћиван новац, јер, каже, на тај начин могу да бирају квалитетна помагала.

Своје незадовољство исказао је и Милован Марковић који каже да инвалидска колица није промијенио више од десет година.

- Не тражимо никакву политику, али морате нам дати оно што требамо, а требамо колица, роходушек и бањска лијечења, иначе ћемо се борити како знамо - каже Марковић.

Да би проблем био ријешен у надлежним институцијама истичу да је потребно мијењати одређене законске регулативе, али увјеравају да ће све бити ријешено најкасније до краја године.

- Ратни војни инвалиди Републике Српске добијаће новац за набавку ортопедских помагала у њиховој вриједности од ресорног министарства, умјесто посредством Фонда здравственог осигурања - како је то раније рађено - рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић.

Директор Фонда здравственог осигурања Републике Српске, Дејан Кустурић, рекао је да ће Фонд здравственог осигурања Републике Српске у наредних мјесец дана измијенити правилник о бањском лијечењу, како би она права која имају ратни војни инвалиди приоритетно била рјешавана.

У удружењима која окупљају ову популацију кажу да у Српској има око 1.400 инвалида са тјелесним оштећењима, те да је од рата до данас од посљедица рањавања умрло око 8.000 РВИ, међу којима је велики број ампутираца и параплегичара.