latinica  ћирилица
19/06/2017 |  16:09 ⇒ 17:30 | Аутор: РТРС

Калиновик: Подршка женама у развоју бизниса (ВИДЕО)

Потписивањем 16 уговора у Калиновику је озваничен пројекат Подршке маргинализираним групама жена у развоју бизниса.
Калиновик - жене - Фото: РТРС
Калиновик - женеФото: РТРС

Калиновик је једна од осам локалних заједница у Српској и ФБиХ која спроводи овај пројекат. Укупна срдества од 100.000 КМ обезбиједили су УСАИД и општина.

За ову изразито неразвијену општину од великог је значаја да се кроз овакве и сличне пројекте осигура егзистенција и отворе нова радна мјеста, а самим тим заустави одлив становништва.

Весна Бадњар деценију и по бави се сакупљањем љековитог биља и гљива. Захваљујући овом пројекту добиће 10.000 КМ и уложити у сушару коју до сада није имала, а отвориће јој нове могућности.

- Ја се надам да ћемо успјети и да запослимо још радника, а не да само ја имам користи од тога. Милим да ће ту бар пет жена да ради у сезони - каже она.

Општина је за овај пројекат обезбиједила 50.000 КМ, док је другу половину финансирао УСАИД. Многи су конкурисали, али 16 најбољих идеја је добило продршку. Остаје и обавеза да се у пројекте којих ће бити у наредној години сви укључе и пренесу своја искуства из ранијег периода.

- Посебно задовољство ми је да се кроз реализацију самог пројекта и самозапошљавања преферирају жене које су маргинализована група, што је иначе у руралним подручијима и израженије - истиче начелница општине Милева Комленовић.

Амила Дедић, кунсултантица програма, наводи да је управо тим женема дата могућност да самостално покрену свој бизнис.

- Да више не говоримо о социјалним случајевима него о женама које ће водити и који ће на неки начин опорављати малу економију у малим срединама - истиче она.

Осим Калиновика у Српској овај пројекат спроводе два града- Зворник и Приједор, те општине Рудо и Теслић, а у ФБиХ Тешањ, Коњиц, Ливно и Високо.