latinica  ћирилица
19/06/2017 |  16:59 ⇒ 17:06 | Аутор: РТРС

Подгорица: Протест због дискриминације ћирилице

Стотињак људи окупило се данас испред зграде Министарства просвјете Црне Горе у Подгорици у знак протеста због дискриминације ћириличног писма и српског језика у тој држави.
Подгорица - протести због дискриминације ћириличног писма - Фото: СРНА
Подгорица - протести због дискриминације ћириличног писмаФото: СРНА

По завршетку скупа, који је организовао опозициони Демократски фронт, трочлана делегација отишла је на састанак са ресорним министром Дамиром Шеховићем, а њихов први захтјев биће да на зграду Министарства буде постављена ћирилична табла.

Организатори скупа су указали да се многи ученици и њихови родитељи ових дана суочавају са немогућношћу да добију свједочанства и остала школска документа на ћирилици, те да власт све ради да се избјегне законска и уставна једнакост ћирилице и латинице.

Обраћајући се окупљенима, посланик Демократске народне партије Милун Зоговић рекао је да је протјеривање ћирилице наставак борбе против традиционалне Црне Горе.

"Док се други поносе својим писмом, овдје се ћирилица настоји представити као застарјела ствар која служи за пропагирање српства. Министарство просвјете у овоме има посебну улогу јер је за штампање свједочанстава на ћирилици потребно посебна сагласност родитеља што је отворена дискриминација", рекао је Зоговић.

Посланик Демократског фронта Будимир Алексић рекао је да је срамота да се они који желе свједочанства на ћирилици подвргавају дискриминацији.

"Право на слободну употребу језика и писма је неотуђиво. Мислили смо да ће Шеховић који долази из мањинског народа имати више слуха за овај проблем, али је наставио као своји претходници", рекао је Алексић.

Он каже да су посланици Демократског фронта упутили захтјев Шеховићу да изда упутство школама да поштују Устав и да се онима који то желе омогући свједочанство на ћириличном писму.

На скупу се у име отпуштених професора никшићке Гимназије обратила професор Марија Лалатовић, која је рекла да је борба за свједочанства на ћирилици борба за истину.

"Одвајају дјецу од њихових родитеља, предака и послије сјече професора српског језика у Никшићу и Херцег Новом, сасјекли су нам и Вука Караџића“, рекла је Лалатовићева.

Она је навела да је, осим "сјече глава" професорима из Никшића и Херцег Новог, из школског програма избачена плејада писаца.

Свештеник из бара Јован Пламенац рекао је да су Срби историјски народ и да црногорска власт из њих "истјерује Бога батинама демократије и љидских права, а уводи им Бога материјализма".

"Ушли су у школе, медије, а ако одустанемо од ћирилице онда ћемо бити исти као они", рекао је Пламенац.

Извор: СРНА