latinica  ћирилица
19/06/2017 |  18:52 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

Пут преко БиХ све чешћа рута миграната! (ВИДЕО)

Осим новца сумњивог поријекла који је, како су недавно признале власти у Сарајеву, стигао куповином некретнина, БиХ је све интересантнија и сумњивим илегалним мигрантима.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Само у прва три мјесеца ове године бх. граничари зауставили су скоро 90 лица, што је двоструко више него у истом периоду прошле године. Колико их је тајно прошло,а колико остало у БХ, нико се не усуђује процјењивати.

Десетљеће је БиХ карактерисана у међународним безбједносним круговима као расадник терориста! Домаћи су углавном "гурали главу у пијесак".

Годинама су границе БиХ несметано прелазили ратници џихада на путу ка "врелом" сиријском пијеску. И опет исто. А онда су ликови сумњиве прошлости и према тврдњама експерата, још сумњивије будућности, кренули у супротном смјеру.

Непрегледне колоне унесрећених и међу њима инфилтрирани милитанти који су искуство стицали у терористичким организацијама попут Исламске државе или Ал Нусре, заустављене су! Но, интензивиране су појединачне или миграције у мањим групама, па и преко бх. границе.

За прва три мјесеца ове године, у покушају илегалног преласка бх границе откривено је 87 лица. Наспрам 40 из 2016. године.

Тренд је настављен и у другом кварталу! И мада прецизне податке очекују тек на крају шестог мјесеца, у Граничној полицији признају, сумњивци су све маштовитији. Откривају их међу лубеницама, керамичким плочицама, иверицом и ко зна гдје све не.

Из Граничне полиције БиХ саопштавају: "У складу с потписаним споразумима, лица се враћају у земље из којих су илегално ушла у БиХ. У неким случајевима спроводе се процедуре обезбјеђења међународне заштите".

За оне сумњивце које граничари открију, будућност, бар она скорашња, мање-више је јасна. Но, гдје нестају они који граничарима "промакну"? Сарајевски аеродором био је и, сазнајемо, остао, ипак мјесто у БиХ, на које безбједносно ризичне особе, прво кроче. А онда најчешће нестају са радара домаћих служби. И за то санкција нема.

- Желимо бити квалитетан партнер, поуздан и судјеловати у спречавању било каквог финансирања тероризма, било каквог ширења насилног екстремизма и то је наша званично и генерално опредјељење. Очигледно да има одређена скупина која и другачије размишља - каже Мијо Крешић, замјеник министра безбједности БиХ.

Политичко и безбједносно пактирање са сумњивим лицима у БиХ није непознаница још од ратних деведесетих година прошлог вијека. Супротстављање таквим лицима, изузев спорадичних примјера попут "рампе" на бх. граници, дио је Стратегије за борбу против тероризма, која је, била и остала "мртво слово на папиру".

- На органима власти, на Агенцијама за проведбу закона и наравно на друштву у цјелини је да ту Стратегију проведу у дјело - каже Владо Азиновић, професор Факултета политичких наука.

Стратегија је и раније предвиђала превентивно дјеловање. У пракси, било је тек репресивно! Страних бораца бх. поријекла, у редовима Исламске државе - званично стотинак. Незванично више од 350. Најмање 50 их се већ вратило у БиХ.

Неки се поново пут Сирије запутили. Придошлице међу мигрантима процјењују стране службе, док домаће ћуте. Капитал сумњивог поријекла и исте такве намјене, такође. Домицилни финансијски "мађионичари" не знају колико се
"сумњивог новца опере" у БиХ. Страни процјењују око пола милијарде евра годишње.

Уз три деценије "зидану" инфраструктуру радикализма, заједно, домаће тло чине још "труснијим". Но, безбједњаци ноншалантно одговарају:

- Мислим да нити већа нити мања пријетња у БиХ кад је у питању тероризам или терористичке активности није данас него што је била прије годину - каже Крешић.

Пред пријетећим терористичким цунамијем клечи и запад и исток!? А БиХ? Већ небројено пута на испиту пала - наставља ли по старом - главу у пијесак, па шта буде!?