latinica  ћирилица
19/06/2017 |  22:33 | Аутор: РТРС

Активисти блокирали Мисију САД при УН

Више од десет активиста ухапшено је данас у Њујорку након што су блокирали улаз у Мисију САД при УН, како би протестовали против одлуке америчких власти да бојкотују преговоре о повељи о забрани нуклеарног наоружања.

Агенција наводи да су демонстранти узвикивали "САД, прикључите се преговорима, забраните бомбу" и сједили 10 минута испред врата Мисије преиј него што њујоршка полиција интервенисала, упозоривши притом више пута учеснике протеста да ће бити ухапшени уколико се не разиђу, преноси Ројтерс.

Ројтерс подсјећа да је америчка амбасадорка при УН Ники Хејли у марту ове године саопштила да су САД, Велика Британија и Француска међу скоро 40 земаља које су одлучиле да се не придруже преговорима о повељи о забрани нуклеарног оружја чија је друга рунда сада у току у УН.

Генерална скупштина УН у децембру прошле године усвојила је резолуцију којом је одлучено да се "преговара о правно обавезујућем инструменту за забрану нуклеарног наоуружања, како би се дошло његове потпуне елиминације" и позване све земље чланице да учествују.

Извор: Танјуг