latinica  ћирилица
20/06/2017 |  08:23 | Аутор: РТРС

Да ли је у гладовању кључ дугог живота?

Нова дијета која подразумијева екстремно гладовање можда представља кључ дугог и здравог живота, сматра италијански научник.
Исхрана - Фото: nezavisne novine
ИсхранаФото: nezavisne novine

Валтер Лонго сматра да је прескакање оброка најбољи начин да се тијело ослободи токсина, а ћелије подмладе. Овај професор сматра да током гладовања, организам користи штетне ћелије као гориво, а касније послије оброка, развија нове матичне ћелије и подмлађује се.

Новинар Денам Хичкок одлучио је да тестира ту замисао и пет дана уносио мање од трећине типичног калоријског уноса. Осим мањих напада глади и фантазирања о храни, без посљедица је преживео пет дана једући само по неку плочицу од житарица, капсуле са рибљим уљем и супе.

Тестови крви су показали да је Хичкоково тело почело да развија матичне ћелије, које обнављају оштећена ткива и боре се против болести.

Уз све то, он је узимао такозвану "магичну пилулу" метформин, која се користи у лијечењу дијабетеса и која је показала изванредне нуспојаве, попут смањења ризика од канцера и кардиоваскуларних болести.

Међутим, широм свијета налазе се такозване "плаве зоне" у којима живе најдуговјечнији људи, који не знају за гладовање, нити посебне пилуле. Они се само хране онако како су се хранили њихови преци, баве се земљорадњом, одржавају дух заједништва и имају редовну физичку активност.

То су Икарија у Грчкој, Сардинија у Италији, Окинава у Јапану, Лома Линда у САД и Никоја у Костарики.

Извор: Б92, SUNDAY NIGHT