latinica  ћирилица
20/06/2017 |  17:36 | Аутор: РТРС

Шта се заиста догодило америчком студенту у Сјеверној Кореји?

Након вести о смрти 22-годишњег студента Ота Вармбира, ослобођеног након 17 мјесеци притвора у Сјеверној Кореји, свијет се пита шта му се заправо тамо догодило.
Ото Вормбијер (Фото:  TASS) -
Ото Вормбијер (Фото: TASS)

На интернету је објављен снимак Ота и групе пријатеља како уживају у зимским празницима. То је и посљедњи снимак прије његовог хапшења у Сјверној Кореји.

"Ово је Ото ког знам и волим. Ово је мој брат", написао је Остин Вармбир, који је објавио видео снимљен током тродневног путовања студената крајем 2015. године.

Два месеца касније објављен је други снимак младића који у сузама преклиње владу Сјеверне Кореје за опроштај. Ото се захвалио влади на "прилици да се извини за свој злочин, моли за опроштај и помоћ у спашавању властитог живота".

Студент је изјавио да је покушао да украде пропагандни постер из хотела у Пјонгјангу као "успомену за једну америчку цркву, уз допуштење америчке владе, како би нарушио радну етику и мотивацију корејског народа".

У сузама је рекао: "Починио сам највећу грешку у свом животу, али ја сам само човјек".

Након 17 месеци заточеништва, Ото је враћен у САД 13. јуна, али тада је већ био у коми и није могао комуницирати због озбиљних оштећења на мозгу.

Недјељу дана касније младић је умро, а његова породица окривила је "ужасно мучење и злостављање" које је наводно доживио у Сјеверној Кореји.

Свјетски медији нагађају да се никада неће сазнати шта му се заиста тамо догодило. Сјеверна Кореја је изјавила да је заражен ботулизмом, те пао у кому након што је узео таблету за спавање. Међутим, доктори који су га прегледали након повратка у САД не вјерују у ову причу.

Медицинским прегледом је утврђено да је Ото упркос коми био добро ухрањен када је враћен у Охајо. Тестови нису открили пуно о његовом стању, али доктори су изјавили да није било знакова физичког насиља или злостављања, као ни ботулизма.

Доктори су такође рекли да није реаговао на надржаје те није показивао знакове разумијевања језика или свијести о својој околини. Претрпио је "значајна оштећења можданог ткива", уобичајена код пацијената који доживе срчани удар или застој дисајних путева.

Ото је одрастао у Синсинатију у породици с троје дјеце и одувијек је био популаран као врло интелигентан ученик, изабран за краља средњошколске матуре, на којој је одржао завршни говор.

Уписао се на Универзитет у Вирџинији гдје је био изврстан студент те похађао семестар у Лондонској школи економије и пропутовао Европу. Добио је многе пословне понуде прије него што је дипломирао, али се одлучио за још једну, посљедњу авантуру. Посљедњи дан пута у Сјеверној Кореји ухапшен је и осуђен на 15 година присилног рада.

Његови родитељи су након смрти објавили изјаву: "Наша тужна дужност је обавијестити јавност да је наш син, Ото Вармбир завршио своје путовање. Окружен породицом пуном љубави, Ото је умро данас у 14:20 сати".

"У овом тренутку би било лако усредсредити се на све што смо изгубили - будућност коју нећемо провести с топлим, бриљантним младићем чија знатижеља и ентузијазам за животом нису имали граница. Али, одлучили смо се усмјерити на вријеме које смо провели с овом изузетном особом".

"Када је Ото враћен у Синсинати касно 13. јуна, није могао да говори, није видио и није реаговао на вербалне запијовести. Изгледао је врло лоше. Иако више никада нисмо чули његов глас, израз лица му се у једном дану промијенио - изгледао је смирено. Био је код куће и вјерујемо да је то осјетио".

Амерички сенатор Џон Мекејн је изјавио: "Ото Вармбир, амерички грађанин, убијен је од стране режима Ким Џонг Уна. У посљедњој години свог живота проживио је ноћну мору у којој је корејски народ заточен већ 70 година".

Бивши предсједнички кандидат Марко Рубио је Отову смрт назвао "државним убиством".

Сјеверна Кореја још увијек држи у заточеништву неколико америчких грађана, а чини се да им САД нису у стању помоћи.

Извор: Б92