latinica  ћирилица
20/06/2017 |  17:46 ⇒ 21/06/2017 | 11:07 | Аутор: РТРС

Озбиљна пријетња или медијско-обавјештајни спин; да ли је Бањалука на мети терориста? (ВИДЕО)

Да ли је Бањалука нова мета терористичких напада? Поједини медији пренијели су да је ОБА дошла до информација да се спрема напад на конзулате, или неке од штићених личности.
Пријетње Бањалуци - Фото: РТРС
Пријетње БањалуциФото: РТРС

Све то је наводно потрдио и директор Дирекције за координацију полицијских тијела Мирсад Вилић, који је данас за нашу телевизију то демантовао.

Безбједносни стручњаци поручују да је циљ пласирање оваквих информација означавање Републике Српске као несигурног подручја.

Према писању Еуроблица, који се позива на извор из врха безбједносних агенција, ОБА је наводно дошла до информација да постоји могућност напада на подручју Бањалуке, због чега је безбједност подигнута на највиши ниво.

Потенцијалне мете напада су, према њиховом извору, објекти и функционери БиХ из Републике Српске.

Наводна депеша са упозорењем послата је на више адреса, а њено постојање је за Еуроблиц потрдио и директор Дирекције за координацију полицијских тијела Мирсад Вилић. За нашу телевизију, Вилић само дан послије све демантује: "Не располажемо информацијама о сигурносним пријатњама на подручју Бањалуке."

Једна од полицијских агенција, која је наводно обавијештена о потенцијалној пријетњи је, према извору листа, и МУП Српске, из којег то демантују: "Управа МУП-а Републике Српске је контактирала и Обавјештајно-безбједносну агенцију и Дирекцију за координацију полицијских тијела БиХ. Провјерама је утврђено је да не постоји ниједна информација о могућем терористичком нападу на подручју Бањалуке."

Било би у најмању руку чудно да информације о наводним могућим нападима прије стигну до медија, него до МУП-а и Агенција које би могле нешто да учине у безбједносном смислу, поручује струка.

Ако би неко могао бити изложен терористичким нападима у Српској, то би онда биле њене институције, кажу безбједњаци, што у тим информацијама потпуно изостаје.

- Тога у овој информацији уопште нема, што цијелу ствар чини сумњивом и више је смјешта у сферу психолошке и медијске операције, која за циљ има стварање одређеног ефекта хаоса, дестабилизације прилика и једноставно означавања Српску као једно несигурно подручје гдје се може очекивати било шта, каже Предраг Ћеранић, декан Факултета за безбједност Бањалука.

- Да ли су те информације заиста вјеродостојне или се ради о некој врсти спина, тешко је у овом часу закључити. Ја мислим да је безбједносни систем Републике Српске квалитетан, Српска има врло квалитетну и полицију, унутрашње снаге безбједности, тако да мислим да било какав напад на неки конзулат у Бањалуци тешко да може да прође, истиче Мирослав Лазански, војно-политички аналитичар.

Са оваквим информацијама свакако треба бити опрезан, кажу стручњаци. Више података указује на то да се терористи усмјеравају према БиХ, што, наводе, прије свега значи према Републици Српској, њеним лидерима и стратешкој инфраструктури.

Експерт за безбједност Џевад Галијашевић указује да је посебан проблем однос безбједносних агенција на заједничком нивоу, које имају сарадњу са терористичким групама: "Дакле, начин на који се овдје лијече рањеници ИД и Ал Каиде, начин на који долазе и одлазе са ратишта и умањивање уопште значаја извора терористичке пријетње говори о озбиљној завјери у којој учествују безбједносне агенције на заједничком нивоу и политичке структуре у Сарајеву."

Полиција Републике Српске веома професионално и квалитетно ради свој посао, поручују стручњаци.

Врло је могуће, кажу, да неко у Сарајеву намјерно спинује јавност, како би се замаскирали други потези.