latinica  ћирилица
21/06/2017 |  13:03 ⇒ 13:17 | Аутор: РТРС

Британски агент признао убиство принцезе Дајане

Пензионисани агент МИ5, Џон Хопкинс (80), признао је низ убистава откад је изашао из болнице у Лондону рекавши да му је преостало неколико недјеља живота и да не жели да умре, а да не каже истину.

Хопкинс тврди да је био оперативац који је извршио 23 убиства британске обавјештајне агенције између 1973. и 1999. године, укључујући и убиство принцезе Дајане.

Хопкинс, који је 38 година радио као оперативац за М15, тврди да га је та служба често користила за дискретна убиства појединаца који су сматрани пријетњом по безбједност Велике Британије. Према његовим ријечима, био је дио ћелије од седам оперативаца који су спроводили политичке атентате широм Краљевства. Већина жртава били су политичари, активисти, новинари и вође синдиката.

За принцезу Дајану каже да је била јединствена међу његовим жртвама и једина жена коју је убио. Каже да је то морао урадити јер је она, према његовом мишљењу, угрозила британску круну.

"Краљевска породица имала је доказе да планира да се разведе од Чарлса. Знала је превише краљевских тајни. Мој шеф ми је рекао да она мора да умре. Примио је наређење директно од принца Филипа и морали смо то да урадимо тако да изгледа као несрећа. Никада прије нисам убио жену, а још мање принцезу, али извршио сам наређење. Учинио сам то за краљицу и земљу, а касније су и медији, који су били укључени у завјеру, урадили свој дио посла", рекао је Хопкинс. 

Бивши обавјештајац који проводи своје посљедње дане код куће, рекао је да очекује да га притворе послије ових признања. Хопкинс је објаснио да ће свака истрага о афери бити тешко доказива и "врло компликована" јер постоји само неколико писаних записа о тајним МИ5 активностима, а већина свједока је мртва.

Извор: Курир