latinica  ћирилица
22/06/2017 |  13:48 ⇒ 13:49 | Аутор: РТРС

Здраво тијело доноси ведар дух

Кад се усредсредите на рад мишића, заборавићете на пословне бриге, јер, приликом физичког напора, мозак лучи ендорфине, супстанце које имају смирујуће дејство.
Срећа - Фото: илустрација
СрећаФото: илустрација

Ако занемарите физичку кондицију, трпиће и ваше менталне способности. Да бисте се осјећали боље, за почетак учините сљедеће:

Пазите на исхрану (не прескачите оброке, редовно конзумирајте воће, поврће, млијечне производе, месо, рибу као и намирнице које садрже угљене хидрате, а избјегавајте слаткише, масну, слану и готову храну). Ограничите напитке који стварају зависност (кафа, чај, алкохол...).

Будите физички активни, бавите се спортом, барем 2-3 пута недјељно по 45 минута. Кад се усредсредите на рад мишића, заборавићете на пословне бриге, јер, приликом физичког напора, мозак лучи ендорфине, супстанце које имају смирујуће дејство.

Док сте на послу, повремено правите паузе за опуштање како бисте се ослободили нагомиланих тензија. Удаљите се од особа које вас нервирају, дишите дубоко неколико минута, урадите неколико вежби истезања, опустите се и заборавите на тешке мисли.

Мислите позитивно. Не трудите се да будете савршени, допустите себи да некад и погријешите. Ослушните своју интуицију, пронађите хоби који ће вам помоћи да се опустите и превазиђете негативне мисли.

Извор: Новости