latinica  ћирилица
22/06/2017 |  15:54 ⇒ 18:31 | Аутор: РТРС

Рудо: Малинари очекују пласман на ЕУ тржиште (ВИДЕО)

Берба малина је увелико почела а да ли ће се исплатити ова сезона малинари још увијек не знају.
Брање малина - Фото: РТРС
Брање малинаФото: РТРС

Једно је сигурно, узгој малина у посљедњој деценији је великој експанзији широм Српске, па тако и у општину Рудо у којој се узгојем малине бави 300 произвођача.

Уз помоћ општине и куповином нове хладњаче узгајивачи се надају да ће ускоро изаћи на европско тржиште.

Мирко Мијушковић је прије петнаест година међу првима у Рудом почео производњу малина, скромно са 3.000 садница. Иако није имао искуства радио је и учио и временом дошао до једног хектара под малином.

- Годишње на парцели уберем преко 10 тона малина и остварим приход у износу већем од 40 хиљада. Препоручио бих свима који желе да се баве малинрством да се укључе и да се неће покајати - каже Мијушковић.

На подручју ове општине је око 300 узгајивача. Велика им је предност то што је општина обезбиједила хладњачу.

- Надам се да ћемо у скорије вријеме, догодине или наредних година, наше малине извосзити директно на ЕУ тржиште - каже Мијушковић.

Подстицај пољопривреди посебно узгоју малина један је од приоритета локалне управе. Зато су већ у плану нови пројекти који ће осигурати веће приносе.

- Да би успјешно пратили развој малинарства ми морамо повећати наше хладњачарске и складишне капацитете - истиче начелник општине Рудо, Рато Рајак.

Рудо је од давнина било познато по узгоју шљива и производњи ракије. Погодно земљиште и идеални временски услови изњедрили су нову пољопривредну грану, па данас за овај крај кажу да је ново Ариље.