latinica  ћирилица
22/06/2017 |  17:57 ⇒ 22:52 | Аутор: РТРС

Додик: Не осјећам се угроженим, санкције неправедне (ВИДЕО)

Данас је објављено да је амерички предсједник Доналд Трамп донио прву одлуку која се тиче западног Балкана, потврдивши црну листу лица и организација које су под санкцијама САД, а које је прије 16 година увела администрација Џорџа Буша.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Од почетка ове године, на листи је и име предсједника Републике Српске Милорада Додика. Коментаришући ову вијест, Додик истиче да се не осјећа угорженим због америчких санкција, наводећи да је очит политички сукоб бивше и садашње америчке администрације.

Продужење уредбе о ванредним мјерама које обухватају и тзв. црну листу, за предсједника Републике Српске Милорада Додик, ствар је Сједињених Америчких Држава које имају право да доносе одлуке какве хоће.

Додаје и да се не осјећа посебно угроженим зато што остаје на тој листи, али да је потпуно јасно зашто је и како његово име доспјело на ту листу.

- Мислим да би требало бити неугодније онима који су то на један некоректан начин извојевали, као што су амбасадор САД /Морин Кормак/, која сада сједи у Сарајаву и /замјеник помоћника државног секретара/ Хојт Ји, те још неки који су то чинили из неких својих разлога. Али, видјећемо и њима леђа веома брзо, па ћемо видјети каква ће онда бити политика - истиче Додик.

Додик каже да сви могу видјети и прочитати да у САД постоји озбиљан политички сукоб између садашње и бивше администрације, те да се преко тога преламају многе ствари. Међутим, предсједник Српске оцјењује да је то ствар њихове државе и то не може да коментарише.

- Ништа и не чиним у вези са том листом, ни да останем нити да будем скинут. Мислим да је то била неправда. Ако и они мисле тако - нека ме скину, а ако не мисле, баш ме брига. Битно је да Република Српска због тога није имала никакве штете, а ја сам добро - каже предсједник Српске.

Републику Српску Додик ће представљати на инаугурацији новоизабраног предсједника Србије, Александра Вучића. Наглашава да су избори показали каква је политичка воља грађана Србије, те да ће то Српска поштовати и јачати сарадњу.

- Са Вучићем као премијером имали смо озбиљну сарадњу на многим пројектима, остварили смо значајне успјехе на том плану и вјерујемо да ће Вучић као предсједник Србије сада подигнути ниво сарадње Српске и Србије у складу са могућностима и Споразумом о специјалним и паралелним везама - истиче предсједник Српске.

Додик ће сутра, уз све лидере регије и двадесетак предсједника влада и држава, бити дио највећег скупа државника у Београду.