latinica  ћирилица
23/06/2017 |  07:45 ⇒ 18:25 | Аутор: РТРС

Додик на инаугурацији Александра Вучића (РТРС пренос, 18.25/ВИДЕО)

У Београду ће данас бити одржана свечана инаугурација предсједника Србије Александра Вучића која ће, како се очекује, окупити највише страних званичника у српској пријестоници у посљедње готово четири деценије.
Александар Вучић (Фото: Tanjug/ Драган Кујунџић) -
Александар Вучић (Фото: Tanjug/ Драган Кујунџић)

Церемонији у Палати "Србија" присуствоваће бројни званичници земаља из региона, Европе и свијета.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствоваће у Београду инаугурацији предсједника Србије Александра Вучића.

"Вјерујемо да ће Вучић као предсједник Србије подићи на већи степен сарадњу Републике Српске и Србије у складу са нашим могућностима у вези са специјалним односима из Споразума о специјалним паралелним везама", рекао је предсједник Додик.

Потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић присуствоваће данас у Београду свечаној инаугурацији предсједника Србије Александра Вучића, најављено је из Бироа Владе за односе с јавношћу. 

Долазак су потврдили предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и чланови овог тијела Драган Човић и Бакир Изетбеговић, предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је Александру Вучићу преузимање дужности предсједника Србије, наводећи да је увјерена да ће са једнаком посвећеношћу, сада и на новој функцији, наставити да води Србију путем развоја, напретка и даље афирмације њеног положаја у регионалним, европским и међународним оквирима.

"Наше заједничке вриједности и везе између Републике Српске и Србије темељ су на којем градимо пријатељске односе с циљем стварања бољих политичких и привредних прилика, регионалног мира и укупне стабилности", наводи се у честитки Цвијановићеве.

У Палати "Србија" окупиће се, како се очекује, око 5.000 гостију, више од 60 страних званичника, 300 новинарских екипа, а према протоколу, церемонија почиње у 19.00 часова, након чега је планирано обраћање предсједника Вучића и културни програм.

Свечаности ће присуствовати предсједници Словеније Борут Пахор, Хрватске Колинда Грабар Китаровић, Црне Горе Филип Вујановић, а очекује се и долазак предсједника Македоније Ђорђа Иванова, премијера Грчке Алексиса Ципраса, те министра одбране Италије Роберте Пиноти.

Најављен је долазак аустријског канцелара Кристијана Керна, шефа дипломатије Аустрије Себастијана Курца, премијера Мађарске Виктора Орбана, те званичника Бугарске и Румуније.

На сајту Бијеле куће наведен је и састав америчке предсједничке делегације која ће присуствовати пријему у Београду у оквиру, како је истакнуто, "инаугурације Његове екселенције Александра Вучића, предсједника Републике Србије 23. јуна".

Трамп шаље делегацију

Америчку предсједничку делегацију, како се наводи, предводи замјеник помоћника државног секретара САД за европске и евроазијске послове Хојт Брајан Ји, а у њој су и амерички амбасадор у Србији Кајл Скот и директор за Балкан, Црно море и Кавказ у Трамповом Савету за националну безбједност Марк Тервакоски.

Из Брисела је стигла потврда да ће прослави присуствовати комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан.

Кину ће у Београду представљати потпредсједник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Ђи Бингсјуен, а Русију потпредсједник руске Владе Дмитриј Рогозин. Очекује се и долазак Герхарда Шредера у својству изасланика њемачког канцелара и предсједника, Ангеле Меркел и Франк-Валтера Штајнмајера.

Шеик Уједињених Арапских Емирата Бин Зајед стигао је у Београд још у сриједу, 21. јуна.

Занимљиво је да ће се данас под кровом Палате "Србија" заједно наћи и представници два војна табора - НАТО и ОДКБ. Алијансу представља први замјеник генералног секретара Роуз Готемилер, а ОДКБ генерални секретар организације Јуриј Хачатуров.

Очекује се и велики број личности из политичког и јавног живота Србије, а позив је упућен и свим бившим предсједницима Србије - Борисаву Јовићу, Милану Милутиновићу, Војиславу Коштуници, Борису Тадићу...

Међу званицама на Вучићевој инаугурацији је и делегација Српске демократске странке коју предводи страначки лидер Вукота Говедарица, а чланови су предсједник Главног одбора СДС-а Милан Миличевић и генерални секретар странке Игор Остојић.

Позвани су и лидери опозиције у Србији, од којих су неки потврдили да ће присуствовати.

Гости свечаног пријема у Палати "Србија" моћи ће да виде копију најстаријег доказа српске државе - печатни прстен српског кнеза Стројимира, једног од познатих владалаца српске династије Властимировић. Прстен датира из деветог вијека и израђен је од злата.

Током церемоније у шест салона и два фоајеа биће приказана богата историја Србије, а сваки ће покривати одређену регију земље - од јужне, источне, централне и западне Србије, до Војводине, Косова и Метохије, Београда.

Предвиђен је и богат културно-умјетнички програм. Наступиће хор дјеце Србије под диригентском палицом Даринке Матић Маровић, ансамбл "Врело", КУД "Коло", плесачка трупа "Уна Сага Сербика" и трубачки оркестар Дејана Петровића.

Гостима ће бити служени искључиво домаћи специјалитети и вина.

С обзиром на значај скупа, којем ће присуствовати десетак шефова држава и влада, неке од званица ће бити појединачно обезбјеђиване, а о свима ће бринути елитне јединице Војске Србије и МУП-а.

Вучић је за предсједника Србије изабран 2. априла, а заклетву је положио пред посланицима Скупштине Србије 31. маја, када је почео да му тече петогодишњи мандат.

Свечану инаугурацију предсједника Србије Александра Вучића можете пратити на Радио телевизији Републике Српске од 18.25.