latinica  ћирилица
23/06/2017 |  08:24 | Аутор: РТРС

Путовање планирати рано ујутро или касно поподне

На већини путних праваца у Републици Српској саобраћа се по сувим коловозима и уз добру видљивост, а из Ауто-мото савеза Републике Српске због високе дневне температуре возачима препоручују да путовања планирају у раним јутарњим или каснијим поподевним часовима, те да узимају довољне количине течности и праве чешће паузе током вожње.
Саобраћај - Фото: РТРС
СаобраћајФото: РТРС

Због одржавања вјерског скупа "Свети Иво" у мјесту Подмилачје, општина Јајце, забрањен је саобраћај за теретна возила на дионици магистралног пута Црна Ријека-Јајце данас од 10.00 до 22.00 и сутра од 6.00 до 16.00 часова.

За вријеме трајања обуставе саобраћај ће бити преусмјерен на алтернативни правац Црна Ријека-Мркоњић Град-Јајце.

Ради постављања лед маркера у тунелима "Лакташи" и "Клашнице" на ауто-путу Градишка-Бањалука измијењен је режим одвијања саобраћаја, а из АМС моле возаче да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

Због изградње ауто-пута Бањалука-Прњавор измијењен је режим одвијања саобраћаја у зони укрштања са магистралним путем Бањалука-Прњавор, а саобраћај се у оба смјера одвија са ограничењем брзине кретања возила до 20 и до 40 километара на сат.

Могуће су и повремене обуставе саобраћаја због изласка грађевинске механизације на пут. Постављена је саобраћајна сигнализација, чије поштивање је обавезно.

У току је изградња вијадукта "Маховљани" на ауто-путу Бањалука-Добој, на дионици Бањалука-Прњавор, због чега је петља "Маховљани" затворена за сав саобраћај, а возачи могу да користе петљу "Александровац".

С циљем безбједног одвијања саобраћаја на ауто-путу "9. јануар" Прњавор-Добој, успостављен је посебан режим саобраћаја у подручју петљи "Прњавор" и "Јоховац".

Због изградње вијадукта на дионици магистралног пута Нова Топола-Клашнице, на локалитету Маховљанске петље у времену од 23.00 до 5.00 часова саобраћај се повремено обуставља у максималном трајању до 30 минута, највише четири пута током овог периода.

Измијењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу Клашнице један-Прњавор због регулисања улаза и излаза на магистрални пут возила градилишта, која су ангажована на изградњи ауто-пута Бањалука-Прњавор.

Због изласка механизације ангажоване на изградњи ауто-пута Бањалука-Добој измијењен је режим саобраћаја на регионалном путу Прњавор-Станари код Прњаворске петље.

Режим одвијања саобраћаја измијењен је на магистралном путу Приједор-Сански Мост, на дионици Тукови-граница Републике Српске /Копривна/, гдје је у току изградња спојног пута оптичким каблом.

На дијелу магистралног пута Брчко-Бијељина у рејону Љељенче почињу радови на изградњи-реконструкцији пропуста, а саобраћај ће се одвијати наизмјенично једном траком.

На путном правцу Карановац-Кнежево у мјесту Рађићи због улегнућа коловоза саобраћај се одвија једном траком наизмјенично.

Због изградње кружног тока, измијењен је режим одвијања саобраћаја на раскрсници у Милићима, а постављена је привремена сигнализација.

У току су радови на санацији коловоза кроз град Требиње на дијелу магистралног пута. Теретни саобраћај из правца Љубиња усмјерава се на кружном току десно, па преко улице Требињских бригада и Каменог моста према Билећи, а из правца Билеће, лијево преко Каменог моста и Улицом требињских бригада.

На дионици Брчко-Лончари, у насељу Горице због радова измијењен је режим саобраћања.

Радови на реконструкцији пута изводе се на регионалном путу Братунац-Зелени Јадар, на подручју општине Сребреница.

Због реконструкције коловоза измијењен је режим саобраћаја на регионалном путу на подручју општине Сребреница.

Због радова на бушењу и минирању терена на дионици магистралног пута Рогатица-Устипрача у мјесту Дуб повремене су обуставе саобраћаја у трајању од пет до 15 минута у периоду од 9.00 до 10.00 и од 14.00 до 17.00 часова.

На регионалним путевима Карановац-Кнежево у мјесту Љубачево и дионици Укрина-Горња Вијака, због активираног клизишта, саобраћа се једном саобраћајном траком наизмјенично.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

На регионалном путу Братунац три-Дрињача на снази је забрана саобраћања за теретна возила укупне масе веће од три и по тоне и аутобусе класе "М3", док се забрана не односи аутобусе "Дринатранса" Зворник, који саобраћају на редовним аутобуским линијама Зелиња-Зворник, Братунац-Полом-Зворник, Братунац-Полом-Бијељина и Полом-Братунац.

Због одржавања бициклистичке трке "Тузла-Угљевик-Тузла" сутра од 10.00 до 13.30 часова на дионици магистралног пута Бањ Брдо-Угљевик-Бањ Брдо саобраћај ће се одвијати успорено уз пратњу полиције.

У току је превентивна акција "Да ли возите технички исправно возило-провјерите" коју АМС Републике Српске спроводи у сарадњи са Министарством саобраћаја и веза Републике Српске, Министарством унутрашњих послова, Агенцијом за безбједност саобраћаја Републике Српске и ауто-мото друштвима.

Стручне екипе Ауто-мото савеза данас ће од 9.00 до 13.00 часова у Козарској Дубици, у кругу Ауто-мото друштва, бесплатно превентивно контролисати техничку исправност возила на покретном техничком прегледу.

С обзиром на то да почиње сезона годишњих одмора и да долази до повећања мобилности на путевима, АМС Републике Српске спроводи ову активност с циљем да се возачима помогне да припреме своје возило за дужа путовања и безбједније учествују у саобраћају.

На путевима у Федерацији БиХ овога јутра саобраћа се по сувим коловозима, уз слаб до умјерен промет возила.

Због радова на редовном одржавању успорено се саобраћа на магистралном путу на излазу из Доњег Вакуфа према Травнику, а радови су у току и на магистралним путевима Јабланица-Мостар, Брадина-Коњиц, Каруше-Озимица, Симин Хан-Калесија и Пориче-Купрес.

На граничним прелазима у БиХ задржавања нису дужа од 30 минута.

Извор: Срна