latinica  ћирилица
23/06/2017 |  09:32 | Аутор: РТРС

Човић: До избора неће бити значајнијег искорака

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић сматра да до избора неће бити направљен значајнији искорак када је ријеч о редефинисању односа три народа у БиХ.Човић каже да се већ сада одређене странке прегрупишу, бирају партнере за изборе и у таквој атмосфери није могуће водити велике процесе.
Драган Човић (Фото:predsjednistvobih.ba) -
Драган Човић (Фото:predsjednistvobih.ba)

"Мој недавни сусрет с /предсједником Републике Српске Милорадом/ Додиком у Бањалуци неки су тумачили као прављење савеза, а разговарали смо о практичним, животним темама. Разговарао сам ове седмице с /лидером СББ-а Фахрудином/ Радончићем о свим проблемима, као и са /лидером СДА Бакиром/ Изетбеговићем, те носиоцима власти у Федерацији БиХ како бисмо подстакли промјене јер смо у кризи", рекао је Човић за "Вечерњи лист" издање за БиХ.

Он сматра да је редефинисање односа међу народима могуће једино направити измјеном Устава, до које мора доћи, напомињући да након избора треба тражити хитно рјешење уставног уређења како би се уклониле постојеће препреке, а, с друге стране, осигурала једнакост сва три конститутивна народа.

Када је ријеч о реконструкцији Савјета министара БиХ, лидер ХЗД-а БиХ каже да то питање није била тема разговара са Додиком.

"СНСД је на извјестан начин дио парламентарне већине када говоримо о одређеним законима. Када је извршна власт у питању, не желим да говорим у име Додика, али могу рећи да је преискусан политичар да би упао у такву напаст", рекао је Човић.

Према ријечима лидера ХДЗ-а БиХ, Додик ће јасно жељети да покаже да ова структура српских представника није у стању одговорити том позиву, али све с циљем побједе на сљедећим изборима.

"Зато није реално, ни могуће направити реконструкције на нивоу БиХ, као ни ентитетима, кантонима...", каже Човић.

Извор: Срна