latinica  ћирилица
23/06/2017 |  11:08 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Кошарац: Шаровић више пута дезинформисао јавност у Српској

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да је СДС-ов министар у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић више пута током прошле и ове седмице својим изјавама о измјенама Кривичног закона БиХ покушао да дезинформише и обмањује јавност у Републици Српској.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"Сасвим је јасно да су два министра из СДС-а прошле седмице на сједници Савјета министара БиХ, као и много пута до сада, прихватили предложено законско рјешење не уважавајући ставове институција Републике Српске. Након што су представници институција Републике Српске и посланици СНСД-а у парламенту БиХ дигли свој глас против очигледне издаје интереса грађана Републике Српске и новог Шаровићевог додворавања Бакиру Изетбеговићу који српском народу на силу покушава да наметне етикету 'геноцидног', СДС-ов министар је морао да повуче претходно дату сагласност на текст измјена Кривичног закона БиХ", појаснио је Кошарац у изјави за Срну.

Према његовим ријечима, СДС-ови министри у Савјету министара БиХ прошле седмице су тврдили да су уважене примједбе Министарства правде Републике Српске, а ове седмице тврде да нису и да измјене Кривичног закона БиХ ради тога неће добити њихову сагласност.

"Да нисмо брзо реаговали и јавности показали документе који јасно говоре да Министарство правде и Влада Републике Српске никада нису дали сагласност на такве измјене закона, Шаровић би наставио да обмањује јавност и да на друге пребацује кривицу за своје катастрофалне одлуке. Према документима које имамо и које смо показали јавности, сасвим је јасно да су СДС-ови министри и замјеници министара у Савјету министара БиХ поново радили на своју руку, не обазирући се на чињеницу да тиме наносе огромну штету Републици Српској и српском народу у цјелини", нагласио је Кошарац.

Он је додао да има сазнања да је Шаровић, након што су он и /министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган/ Мектић подржали измјене Кривичног закона БиХ, био изложен озбиљним критикама људи из врха СДС-а, који се нису могли сложити са чињеницом да министри из те странке својим гласовима у Савјету министара БиХ на индиректан начин потврђују непостојећи геноцид.

"И предсједник СДС-а Вукота Говедарица изјавио је да би било добро да се министри из његове странке консултују с врхом СДС-а прије доношења одлука", подсјетио је Кошарац и додао да та изјава показује колико су се СДС-ови министри одметнули и отуђили и од дијела своје странке и од грађана Републике Српске.

Кошарац је позвао Говедарицу да сам смијени Шаровића и Мектића са позиција министара у Савјету министара БиХ, додавши да би таква иницијатива предсједника СДС-а имала подршку посланика СНСД-а.

"Нас из СНСД-а нимало не радују стални српско-српски сукоби у заједничким институцијама у Сарајеву, али не можемо и нећемо допустити да прође било шта што нема сагласност институција Републике Српске и што није у интересу оних који су нас бирали. Такође, није добро да се послије сваке сједнице Савјета министара БиХ питамо какву су нову глупост и штету тамо направили СДС-ови министри. Зато позивам Говедарицу да једном за свагда ријеши ту ситуацију и на позиције Шаровића и Мектића предложи људе који ће уважавати интересе Републике Српске", закључио је Кошарац.

Шаровић је 13. јуна, након сједнице Савјета министара на којој је, како је тада саопштено, утврђен Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ, изјавио да су уважене сугестије министара из Републике Српске, Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ и Министарства правде Републике Српске.

И Мектић је тада изјавио Срни да су у Приједлогу закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ, које је утврдио Савјет министара БиХ, дословно уважене примједбе ВСТС БиХ и Министарства правде Републике Српске.

"Биле су примједбе ВСТС-а и Министарства правде Републике Српске и, колико је мени познато, то је уважено", рекао је тада Мектић, додавши да је пристао да гласа након што су у текст унесене примједбе.

Дан касније, 14. јуна, Шаровић је рекао новинарима у Сарајеву да је Савјет министара БиХ "у начелу усвојио текст измјена и допуна Кривичног закона", те да ће српски министри прихватити коначан текст уколико буду прихваћене њихове примједбе које су "на линији препорука Владе Републике Српске".

Шаровић је 16. јуна тврдио да не постоји ниједан верификовани текст Приједлога закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ који предвиђа кажњавање за негирање геноцида, а да га је Савјет министара БиХ упутио у парламентарну процедуру.

Након јучерашње сједнице Савјета министара, Шаровић је изјавио да "ни на тој сједници није постигнута сагласност" у вези са чланом 145а Кривичног закона БиХ, иако је 13. јуна тврдио да је на тада одржаној сједници постигнута сагласност.

Извор: Срна