latinica  ћирилица
23/06/2017 |  12:00 ⇒ 12:34 | Аутор: РТРС

Отворена прва библиотека играчака у Српској и БиХ

У Центру "Дајте нам шансу-Звјездице" Бањалука данас је отворена прва Библиотека играчака у Републици Српској и БиХ, намијењена дјеци и младима са потешкоћама у развоју.
Бањалука: Центар "Дајте нам шансу - Звјездице" - Фото: СРНА
Бањалука: Центар "Дајте нам шансу - Звјездице"Фото: СРНА

Директор центра Жељка Перишић Нинковић истакла је да родитељи и дјеца могу доћи у ову Библиотеку и уз помоћ стручних лица изабрати одговарајућу играчку.

"Могу је понијети и кући и учити кроз игру. Циљ је да се подстакне развој ове дјеце на најбољи могући начин", рекла је Нинковићева новинарима.

Она је додала да је чланство у Библиотеци бесплатно, те да су играчке прилагођене узрасту дјеце.

"Највише играчака је едукативног типа и прикупљали смо их од оснивања Центра уз подршку пријатеља удружења. То ћемо наставити у нади да ће још већи број играчака доћи у нашу библиотеку", навела је Нинковићева.

Одборник у Скупштини Града Бањалука Драшко Станивуковић поручио је да је потребно омогућити да ову Библиотеку користе и дјеца са тешкоћама у развоју из сусједних градова и општина.

"Библиотека има велики значај, а мој задатак је да је град Бањалука још више подржи и да се из године у године издваја што више средстава за ово и слична удружења, јер су дјеца, наше највеће богатство", рекао је Станивуковић отварајући Библиотеку.

Он је додао да Град Бањалука за потребе овог центра издваја око 25.000 КМ и изразио наду да ће акцију подржати и други функционери, одборници Бањалуке и приватни предузетници.

Библиотека играчака тренутно расплоаже са више од 200 играчака из различитих категорија, као што су дидактичке играчке, друштвене, едукативне и креативне игре, пузле, те игре које подстичу развој говора, комуникације, координације, визуелне пажње, памћења и фине моторике.

Центар "Дајте нам шансу-Звјездице" окупља више од 100 породица дјеце са потешкоћама у развоју, а Библиотеку играчака моћи ће да користе и дјеца и млади, који немају тешкоће у развоју.