latinica  ћирилица
23/06/2017 |  13:07 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

Мићић: Буџет мањи од плана - највећи пад прихода од ПДВ-а (ВИДЕО)

Буџет града Бијељина се не остварује према плану и за првих шест мјесеци мањи је за 4,3 милиона КМ, изјавио је градоначелник Мићо Мићић.
Мићо Мићић - Фото: РТРС
Мићо МићићФото: РТРС

Он је на конференцији за новинаре појаснио да је највећи пад прихода од ПДВ-а за око милион КМ.

Мићић је рекао да, упркос великом минусу у буџету, Град функционише нормално и да је нађен начин за стабилизацију буџета.

"Подигли смо кредит од два милиона КМ да бисмо измирили старе обавезе и немамо ниједну обавезу из 2016. године", рекао је Мићић.

Он је истакао да је Град добио више од два милиона КМ од продаје земљишта у индустријској зони и да су направљени уговори на пет година у износу од око 3,6 милиона КМ. "Неки су плаћени одмах те имамо око 2,4 милиона КМ од продатог земљишта", рекао је градоначелник Бијељине.

Мићић је истакао да је јуче од Фонда солидарности, односно Министарства финансија Републике Српске, стигло 500.000 КМ, да је изградња дринског насипа извјесна, те да се само чека дозвола од Свјетске банке за почетак реализације пројекта.

"Остаје да кренемо у експропријацију земљишта за што је неопходно милион КМ, уз 500.000 од Фонда солидарности. Имамо средства од посебних доприноса за воду, што је скупштинска одлука", рекао је Мићић, додавши да ће експропријација бити завршена за неколико мјесеци.

Он је додао да ће овај новац бити довољан за прву фазу првог дијела дринског насипа од центра Јање до ушћа ријеке Јање, па све до водозахвата, односно канала Дрина-Дашница.

Мићић је нагласио да је паралелно са овим урађен и пројекат регулације канала у Модрану и Глоговцу, и канала кроз град, те се ових дана очекује тендер.

Он је навео и да ће пројекат канализације бити настављен у Улици Димитрије Туцовића, који је вриједан 3,5 милиона евра, те дијелу улица Српске војске и 27. марта према Богдановића плацу, вриједан 4,4 милиона евра.

Говорећи о малој школи у градском насељу Лединци која је стара пола вијека, а из које су дјеца ове године исељена јер су свакодневно била изложена опасности од урушавања, Мићић је рекао да је прије неколико дана добио обећање од министра просвјете и културе Републике Српске Данета Малешевића да ће ученици у септембру "сјести у клупе нове школе".

"Да би школа у потпуности била завршена неопходно је још 800.000 КМ. Град је до сада уложио 1,05 милиона КМ, а ове године је планирано око 300.000 КМ", прецизирао је Мићић.

Он је нагласио да би најдаље до половине септембра, ако све буде реализовано према плану, ученици пошли у новоизграђену школу.

Извор: Срна