latinica  ћирилица
23/06/2017 |  13:50 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Почело полагање цијеви за Турски ток (ВИДЕО)

Руски предсједник Владимир Путин обавијестио је турског предсједника Тајипа Ердогана да је почело полагање цијеви на подводној секцији гасовода "Турски ток".
Гасовод: Турски ток - Фото: илустрација
Гасовод: Турски токФото: илустрација

Почели су радови на постављању дијела гасовода Турски ток у Црном мору. Ово је потврдио руски предсједник Владимир Путин, у телефонском разговору са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом, кога је обавијестио о почетку радова. Гасовод под водом до Турске биће дужине око 900 километара. Прва линија Турског тока биће пуштена у рад у марту 2018, а друга 2019. године.

Након нешто више од седам мјесеци и потписивања уговора о изградњи Турског тока, данас су почели радови на постављању гасовода. Руски предсједник Путин истакао је да је ниво сарадње између Русије и Турске већи него са многим другим земљама, као и да је задовољан почетком радова.

“Ми и Турска развијамо пројекте који се не развијају са многим другим партнерима. Тамо гдје су са другима потребне године за разна административна усаглашавања, са Турском урадимо за неколико мјесеци, а то је свакако резултат ваше непосредне личне подршке“, рекао је Путин турском колеги.

Турски ток иде од Русије, испод Црног мора, до Турске, а цијеви ће бити постављене на чак два километра испод воде.

"Тржишту је потребан гасовод Турски ток. У овом тренутку испоруке руског гаса износе 53 одсто домаћег тржишта Турске", истакао је Алексеј Милер, директор Гаспрома.

Изградња Турског тока коштаће око шест милијарди долара. Изградња овог гасовода прати се и на Балкану јер би крак из Турске могао да иде према Грчкој и Македонији, а онда према Србији и даље ка Европи. За сада је познато да ће гасовод ићи до границе Турске с Грчком, док је даља траса тог гасовода непозната.

Балкан би свакако имао користи од Турског тока, јер је гас еколошки енергент и привукао би велики број инвестиција. Очекује се да изградња Турског тока буде завршена до краја 2019. године.