latinica  ћирилица
23/06/2017 |  14:03 | Аутор: РТРС

Нова иницијатива за проналажење масовних гробница

Међународна комисија за нестале особе покреће нову иницијативу за проналажење масовних гробница у БиХ путем апликације за пријаву локације скривених гробница.
Гробница - ексхумација тијела   (архива) - Фото: СРНА
Гробница - ексхумација тијела (архива)Фото: СРНА

С циљем представљања ове апликације ИЦМП ће у сриједу, 28.јуна, у сједишту ове комисије са почетком у 12.00 часова одржати конференцију за медије.

Директор ИЦМП-овог Одјела за развој система база података Аднан Ризвић појасниће како функционише апликација "Пријава локације", те како је јавност може користити за пријаву информација.

Руководилац ИЦМП-овог Програма за западни Балкан Метју Холидеј даће том приликом више информација о тренутном статусу процеса проналажења и идентификације несталих особа у БиХ и описати кораке које је потребно предузети како би се одржао темпо у овом процесу, а породице несталих почеле примати подршку која им је загарантована.

Иако је више од 23.000 од 31.000 особа несталих у БиХ током рата пронађено и идентификовано, што је омјер идентификација какав није забиљежен нигдје у свијету, ИЦМП је досљедан у настојању да непрекидно подсјећа представнике власти и јавност да више од 7.000 породица још не зна каква је судбина њихових ближњих, наводи се у данашњем саопштењу ове комисије.

Путем апликације која ће бити представљена јавности бити омогућено анонимно или са контакт подацима пријављивање локација на којима се могу налазити посмртни остаци несталих особа.

Извор: Срна