latinica  ћирилица
23/06/2017 |  14:58 | Аутор: РТРС

Којић: Српска није позвана на конференцију о Хашком трибуналу у Сарајеву

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Милорад Којић, изјавио је да непозивање представника Српске на тродневну конференцију о насљеђу Хашког трибунала у Сарајеву још једном показује да ова међународна правна институција не уважава српске жртве.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је рекао да изостанак српских представника са конференције "Дијалози о насљеђу Међународног кривичног суда за злочине у бившој Југославији", која сутра завршава у Сарајеву, показује да је Хашки трибунал политички суд, који не уважава потребу да буду кажњени они који су починили злочине над Србима.

"Иако је, према нашим посљедњим евиденцијама, 29.600 Срба страдало у протеклом рату у БиХ, јасно је да према статистикама Хашког трибунала и домаћих правосудних институција не постоји задовољење правде за српске жртве", оцијенио је Којић.

Он је изразио протест што организатори нису позвали српске представнике на конференцију на којој би, како је навео, требало да буде разговарано о формирању информационо-документационих центара, од којих је један већ успостављен у Сарајеву.

Навео је да је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица раније добио позитивне реакције Хашког трибунала на плану оснивања једног таквог центра у Бањалуци, односно у Српској, као и да је Влада Српске након тога донијела закључак да Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и Министарство правде о томе обаве консултације и састанке са представницаима Хашког трибунала.

Извор: СРНА