latinica  ћирилица
23/06/2017 |  15:48 | Аутор: РТРС

Ђоковић у Лондону може до првог мјеста

Много тога мора се поклопити српском тенисеру Новаку Ђоковићу да би се вратио на трон послије најпрестижнијег Гренд слема на свијету.
Новак Ђоковић - Фото: ТАНЈУГ
Новак ЂоковићФото: ТАНЈУГ

Осим што мора драстично да подигне ниво своје форме, Ђоковић на Вимблдону мора да се узда у лоше резултате својих највећих ривала.

Вавринка, Надал и Мареј морају да испадну у раној фази турнира, а да Ђоковић освоји пехар. Надал и Вавринка могу нешто лакше до првог мјеста, а једино Федерер не може даље од трећег.

Швајцарац је играо на само седам турнира ове године, а прескочио је читаву сезону на шљаци укључујући и Ролан Гарос. Зато неће моћи да рачуна на повратак на врх чак и када би освојио Вимблдон.

Вавринка мора да рачуна на Надалово рано испадање. Стан је прошле године испао у другом колу па може учврстити своју позицију. Он је тренутно трећи играч свијета са 6.175 бодова. Ђоковић има 5.805 бодова, а ове године брани треће коло у коме је прошле године изгубио од Сема Кверија.

Надал је у најповољнијој позицији и најближи првом мјесту послије Вимблдона јер прошле године није ни играо. Британац је за сада са 9.390 поена сигуран на АТП листи јер има 2.105 више од Шпанца, али губитак бодова може бити кобан по његов ренкинг.

Четири од пет најбољих тенисера на свијету су већ освајали трофеј Вимблдона, па ће бити занимљиво видјети хоће ли још једном у Лондону доћи до смјене на врху АТП листе. Разлика је што је прошле године до промјене дошло послије Завршног мастерса у престоници Уједињеног Краљевства.

Ђоковић је пред Вимблдон први пут од 2010. године одлучио да игра припремни турнир у Истборну на коме ће покушати да "бруси" форму пред Вимблдон. Мареј је већ играо у Квинсу у коме га је на старту турнира избацио Џордан Томспон.

Извор: Б92