latinica  ћирилица
23/06/2017 |  17:29 ⇒ 24/06/2017 | 10:45 | Аутор: РТРС

Мектић и поред противљења Српске, прогурао Правилник о индустријској безбједности (ВИДЕО)

Савјет министара БиХ је на јучерашњој сједници усвојио Правилник о индустријској безбједности, упркос закључку Владе Српске да се ова тачка дневног реда повуче до усаглашавања ставова свих релевантних институција БиХ. Иако је министар безбједности Драган Мектић такав потез образложио интересом домаћих фирми, из Републике Српске поручују да је Мектић наставио у свом маниру.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Правилник је донесен како би домаће компаније могле да се сертификују, добију сигурносну дозволу и учествују на тендерима гдје се раде повјерљиви пројекти. Овако министар безбједности Драган Мектић правда то што Савјет министара није поштовао одлуку Владе Српске да са дневног реда повуче ову тачку.

"Овај закључак Владе је противзаконит и није у интересу наших компанија и фирми. То је злонамјеран закључак. Невјероватно да Влада доноси закључак против наших компанија и компанија из Бањалуке, које траже да им дамо ту врсту сертификата. И члан 15 каже да Савјет министара на приједлог Министарства безбједности доноси тај Правилник", каже Мектић.

Влада Српске тражи управо усклађивање са чланом 15 и Закона о заштити тајних података, који предвиђа да подзаконски акт ближе пропише начин издавања индустријске безбједносне дозволе и остала питања из ове области. Сматрају да усвојени Правилник прешироко уређује ова питања која, с обзиром на значај, треба да буду уређена законом.

Како сазнајемо, међу примједбама које су из Бањалуке упућене у Сарајево је и то што се, овим Правилником, правним лицима намећу и нове финансијске обавезе, што представља додатно оптерећење за пословање. Ријеч је, поручују, о комплексној материји, чијем уређењу морају претходити свеобухватне анализе и консултације са надлежним органима. Усвајање Правилника доказ је да министар Мектић наставља у свом маниру, поручује Душанка Мајкић.

"Необично је то да је Влада Српске дала негативно мишљење, а Мектић је ту одлуку готово тајно прогурао у Савјет министара гдје је Правилник усвојен. Очито да ће Мектић сада одговарати фирмама којима треба дозвола од органа у Српској, а не од Министарства безбједности које за то нема надлежност. Изгледа да министар безбједности покушава да приграби овлаштења која му по закону нису припадала", рекла је Мајкић.

Умјесто да одређена питања уређује законом, Мектић је констатовао да му је то проблематично, јер мора да прибави мишљења Републике Српске, каже Мајкић. Тако се поново одлучио за лакши начин – да материју која се треба законски уредити, уређује путем Правилника, и то без сагласности из Републике Српске, чије би интересе у Савјету министара требало да заступа.