latinica  ћирилица
23/06/2017 |  18:25 ⇒ 24/06/2017 | 16:22 | Аутор: РТРС

Инаугурација Вучића- Србија је земља добрих и храбрих људи (ФОТО/ВИДЕО)

У Палати "Србија" у Београду одржана је свечаност поводом инаугурације Александра Вучића за предсједника Србије. Свечаности је присуствовао велики број гостију, а организатори су навели да је то највеће окупљање страних званичника у посљедње четири деценије.

Пријему је присуствало 60 званичника из региона, Европе и свијета, уз око 5.000 званица.

Инаугурацији су присуствовали предсједници Републике Српске Милорад Додик, Словеније Борут Пахор, Хрватске Колинда Грабар Китаровић, Црне Горе Филип Вујановић, Македоније Ђорђе Иванов и сва три члана Предсједништва БиХ Младен Иванић, Бакир Изетбеговић и Драган Човић, као и мађарски премијер Виктор Орбан и аустријски канцелар Кристијан Керн.

Предсједник Српске рекао је да је данашњи дан велики дан за Србију и за све Србе.

Међу високим званицама били су и престолонасљедник Уједињених Арапских Емирата шеик Мухамед Бин Зајед, замјеник премијера Руске Федерације Дмитриј Рогозин, лични изасланик предсједника Кине Си Ђинпинга потпредсједник кинеског парламента Ђи Бингсјуен и замјеник помоћника америчког државног секретара Хојт Ји.

Пријему су присуствовали и европски комесар за проширење и сусједску политику Јоханес Хан, изасланик Ангеле Меркел бивши њемачки канцелар Герхард Шредер, замјеник генералног секретара НАТО Роуз Готемилер и генерални секретар Организације Уговора колективне безбједности Јуриј Хачатуров.

Предсједник Србије Александар Вучић након пријема званица, које је поздравио заједно са супругом, обратио се присутнима, а званичном обраћању претходила је химна Србије "Боже правде", коју је извео хор дјеце Србије.

Вучић је поздравио присутне и захвалио грађанима Србије за исказану подршку.

- Србија је земља добрих и храбрих, понекад и претјерано храбрих људи - рекао је Вучић.

Поручио је да су у Србији најважнији људи. Вучић је рекао да људи са балканских простора добро знају ту причу "јер нам је у много чему заједничка".

- Србија је настала у вијековима борбе и то није мит него чињеница - рекао је Вучић.

Он је пожелио добродошлицу гостима из иностранства.

- Свима бисмо дали све чак и када немамо ништа, отворени смо према свијету, а затворени према себи. Често волимо да стојимо у мјесту убијеђени да се све око нас окреће. Обично смо најстарији, најљепши, изабрани, посебни, јединствени а да ништа од тога немамо - рекао је Вучић.

Како каже, често је српском народу онај са другог краја свијета пријатељ, а комшија напријатељ.

- И да лакше за земљу умиремо а не да за њу живимо, да своју несрећу волимо више од себе да чак и срећу не тражимо, знамо да нам је "сутра" најстрашнија ријеч пошто са оним "данас" не знамо шта да радимо. Ми данас волимо ову своју земљу, ову Србију више него било шта друго и смо спремни да је мијењамо, јер смо послије свега схватили да то није задатак ни за кога другог, већ за нас - нагласио је предсједник Србије.

Вучић је поручио земаљама на западном Балкану да ће Србија градити мостове пријатељства и нову снагу Европе и свијета, те да је вријеме да зидови падну.

- Заједно можемо и више и јаче. Ми Срби, ви Хрвати, Бошњаци, Албанци, Црногорци, Македонци, заједно можемо планине да помјерамо - порчио је Вучић и додао да земље на западном Балкану не морају да праве нове Југославије, али, радећи и борећи се заједно за боље сутра својих сиромашних грађана, могу да постижу најбоље резултате. 

Након Вучићевог обраћања одржан је културно-умјетнички програм у којем је гостима представљен сплет народних игара Србије, а затим је предсједник повео званице у обилазак изложбе по салонима.

Званице су имале прилику да се упознају са историјом и традицијом Србије, те са технолошким достигнућима српских иноватора кроз поставку кустоста Музеја науке и тенике у Београду, а могли су и да погледају "Теслину собу", музеј виртуелне реалности, којом је недавно отворен највећи сајам енергије Експо 2017 у Астани.

Мандатар за састав нове владе Србије Ана Брнабић рекла је да се свечаном инаугурацијом предсједника Србије Александра Вучића, којој присуствују гости из цијелог сивјета, Србија отвара и етаблира као центар средње и југоисточне Европе.

Честитку предсједнику Србије Александру Вучићу јуче је упутила предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, наводећи да је увјерена да ће Вучић са једнаком посвећеношћу, сада и на новој функцији, наставити да води Србију путем развоја, напретка и даље афирмације њеног положаја у регионалним, европским и међународним оквирима.

Церемонији инаугурације претходили су цјелодневни пријеми и састанци новог предсједника Србије са гостима из цијелог свијета.

Извор: РТРС, РТС