latinica  ћирилица
23/06/2017 |  18:51 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Мектић: Правилник није у надлежности Владе Српске

Министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић тврди да Влада Републике Српске нема ништа са Правилником о индустријској безбједности, јер је то, како каже, искључива надлежност Савјета министара.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

- У Закону о заштити тајних података наводи се да Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства безбједности БиХ, доноси правилник о индустријској сигурности и не знам зашто се они /Влада Српске/ уопште упуштају у оно што је изворна надлежност Министарства - рекао је Мектић за Срну.

Он је оцијенио да је овај правилник неопходан, јер је да до сада нанесена велика штету компанијама зато што им се на основу тог правилника треба да издају сертификати и врши акредитација да могу да раде на повјерљивим пројектима.

- Ми расписујемо тендере за повјерљиве пројекте, а наше компаније не могу да се пријаве јер немају тај сертификат, али се пријављују компаније из Хрватске, Србије, Црне Горе и Македоније и добијају те пројекте у БиХ. А, наше компаније не могу да аплицирају на те пројекте ни у БиХ ни ван ње, јер немају потребне сертификате за повјерљиве пројекте - каже Мектић.

Он тврди да се током гласања за овај правилник на сједници Савјета министара БиХ руководио интересима компанија из БиХ које су тражиле да им се издају потребне акредитације, и да му није јасно зашто Влада Републике Српске реагује кад она, како тврди, нити има интерес, нити има надлежност за ову проблематику.

- Они, изгледа, само желе да некоме загорчавају живот - мишљења је Мектић.

Он је навео да је седам, осам компаније из Републике Српске /секјурити и ИТ-компаније/, уз компаније из Федерације БиХ, тражило да добије поменуте сертификате и да изађу на тржиште.

Он је најавио да ће веома брзо бити расписан тендер у вриједности од милион и по евра за електронску размјену података криптованих система тајних података.

- Наше компаније не могу да учествују, а већ су се пријавиле компаније из Македоније - додао је Мектић.

Он је рекао да је ријеч о средствима из европских фондова и да је његов интерес искључиво подршка домаћим компанијама.

Мектић сматра да Влада Републике Српске није имала никаквог разлога да тражи од Савјета министара БиХ да повуче са дневног реда Приједлог правилника о индустријској безбједности до усаглашавања ставова свих релеватних институција у БиХ.

Савјет министара БиХ усвојио је јуче Приједлог правилника о индустријској безбједности. У саопштењу са сједнице Савјета министара није наведено да је разматран овај приједлог правилника, нити да је усвојен.

Влада Републике Српске затражила је од Савјета министара БиХ да повуче са дневног реда Приједлог правилника о индустријској безбједности јер сматра да се подзаконским актом не могу прописивати надлежности државног безбједносног органа и тражи од Министарства безбједности БиХ да Приједлог правилника о индустријској безбједности усклади са Законом о заштити тајних података.

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је данас Срни да усвајање овог приједлога представља још један примјер да се власт на нивоу БиХ понаша крајње неодговорно и доноси одлуке на штету Републике Српске.