latinica  ћирилица
23/06/2017 |  19:11 ⇒ 24/06/2017 | 10:44 | Аутор: РТРС

Кошарац позвао Говедарицу да смијени Шаровића и Мектића са позиција министара (ВИДЕО)

Иако на јучерашњој сједници Савјета министара није било сагласности о Измјенама Кривичног закона БиХ, политичка штета за РС је већ направљена, јер је овај закон ушао у порцедуру. И док из СДС-а тврде да њихови министри нису дали сагласност на овај закон, из СНСД-а поручују да је сасвим јасно да је сагласност дата и да су то два СДС-ова министра и јавно изјављивала. Због свега тога, од предсједника СДС-а, Вукоте Говедарице, траже да смијени Шаровића и Мектића.
Шаровић - Мектић - Фото: илустрација
Шаровић - МектићФото: илустрација

Подршком СДС-ових министра у Савјету министара предложеним измјенама Кривичног закона БиХ, нанесена је огромна штета Српској и српском народу у цјелини, каже шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Сташа Кошарац. Додаје да је након тога министар Шаровић својим изјавама више пута покушао да дезинформише и обмањује јавност у РС, због чега би, каже, требало да сноси санкције.

"Мислим да би, на темељу садашњих показатеља, било потпуно политички рационално да СДС тражи да се Шаровић и Мектић смијене и да СДС тражи друга персонална рјешења", рекао је Кошарац.

Да би српски министри требало да поднесу оставке, или да буду смијењени, сматрају и представници институција Републике Српске.

"Било би коректно да поднесу оставке. Међутим, као што је познато, они нису поднијели оставке ни када су изгубили парламентарну већину. Не вјерујем ни да ће сада то учинити када имају јавну срамоту јер су подржали нешто што је против интереса Српске, а сада су, под притиском јавности и медија, принуђени да подвију реп. Реп ће подвити, али оставке неће поднијети", рекао је потпредсједник НСРС Ненад Стевандић.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица стао је одбрану својих министара, а све наводе о подршци српских министара измјенама Кривичног закона назива неистинама и кампањом против СДС-а.

"Сасвим је јасно и видљиво било јуче на сједници Савјета министара да српски министри нису гласали за ту одлуку и да ће клуб СДС-а гласати против и оборити тај закон", нагласио је Говедарица.

И док се из СНСД-а и СДС-а међусобно позивају да гласају против овог закона у Парламенту БиХ и тако спријече његово усвајање, Кошарац поручује да га не радују унутарсрпски сукоби у институцијама БиХ, али да не може бити допуштено да прође било која одлука која нема сагласност институција Српске, попут ове о Кривичном закону, која је, спријечена интервенцијом управо институција Српске, посланика СНСД у Парламенту БиХ и српских патриотских организација.

"Једино што нама преостаје је да на темељу ставова институција Српске и на темељу статвова наше политичке партије, бранимо интересе С рпске и њену уставну надлежност", додао је Кошарац.

Подсјећамо, након јучерашње сједнице Савјета министара, министар правде БиХ Јосип Грубеша затражио је додатно вријеме за консултације, како би се покушало доћи до форумалције која ће бити прихватљива свим министрима.

Ако ни то не успије, приједлог измјена Кривичног закона пред посланике би могао бити послат прегласавњем српских министара, али сви српски посланици су још раније најавили да ће гласати против овог приједлога и на тај начин онемогућити његово усвајање.