latinica  ћирилица
23/06/2017 |  21:53 | Аутор: РТРС

Макрон писао Вучићу: Разумијем емоције Србије због одлуке о Харадинају

Предсједник Француске Емануел Макрон поручио је у писму предсједнику Србије Александру Вучићу да разумије емоције које је у Србији могла да произведе одлука француског суда да ослободи Рамуша Харадинаја, с обзиром на дјела која му приписује српско правосуђе.
Емануел Макрон (Фото:ocdn.eu) -
Емануел Макрон (Фото:ocdn.eu)

"Желим да истакнем да је, као и све одлуке француских правосудних органа, ова одлука донијета у потпуној независности. Као и ви, желим да окренемо ову страницу и да се усредсредимо на развој наше сарадње", навео је Макрон у писму.

Честитајући Вучићу избор за предсједника, као и рођење сина Вукана, Макрон се извинио што неће моћи да присуствује Вучићевој свечаној инаугурацији у Београду, због учешћа на Европском савјету у Бриселу, саопштено је из прес- службе предсједника Србије.

Макрон је додао у писму да су везе између Француске и Србије пријатељске, давнашње и дубоке, посебно обиљежене братством по оружју које је ујединило два народа током Првог свјетског рата и учврстило њихово пријатељство.

"Споменик захвалности Француској, који се налази у срцу Београда, свједок је тог пријатељства и радујем се његовој скорој обнови у оквиру заједничког пројекта, у тренутку када обиљежавамо стогодишњицу Великог рата", каже Макрон.

Он је оцијенио да су се политички односи двије земље учврстили и интензивирали током недавног периода, да су на економском плану трговинске размјене у експанзији, а да се билатерална сарадња развила посљедњих година.

Макрон је истакао да је, од почетка демократске транзиције у Србији, Француска прије свих била уз Србију, како би подржала њено приближавање ЕУ, економски развој и трајну стабилизацију западног Балкана.

"Желим да поздравим значајно дјеловање које спроводите и резултате које сте постигли од прије неколико година у ове три области", навео је Макрон и изразио увјерење да Европа неће бити потпуна без западног Балкана, посебно Србије.

Француска ће, каже Макрон, наставити да подржава напредовање Србије ка ЕУ и потребне реформе.

Истичући да перспектива сљедећег проширења може да дјелује као далека, посебно због изазова са којима се суочава ЕУ и због замашности реформи које захтијева за земље западног Блакана, Макрон је нагласио да ће Француска наставити да поштује обавезе преузете у корист европске перспективе западног Балкана.

"Охрабрујем вас да наставите предузете реформске напоре, истичући посебан значај реформи у вези са владавином права, које су у средишту европског пројекта и чије је спровођење дуготрајан посао", навео је Макрон.

Предсједник Француске рекао је да је трајна стабилизација западног Балкана одлучујућа за просперитет региона и за његов европски пут.

Макрон је додао да је Вучић учинио суштинске и храбре гестове, посебно према БиХ, Косову и Метохији, Хрватској и Албанији.

"Француска ће наставити да вас подржава на том путу, настављајући своје активно и конкретно ангажовање у оквиру Берлинског процеса. Увјерен у перспективе наших билатералних и европских односа, молим вас, господине предсједниче, да примите изразе мог веома дубоког поштовања", наведено је у писму.

Извор: СРНА