latinica  ћирилица
23/06/2017 |  22:00 | Аутор: РТРС

Орбана критиковали Јевреји због хваљења бившег мађарског лидера

Свјетски конгрес Јевреја и водећа јеврејска група у Мађарској приговорили су мађарском премијеру Виктору Орбану због похвала на рачун бившег мађарског лидера Миклоша Хортија, који је за вријеме Другог свјетског рата склопио савез са нацистичком њемачком, саопштено је из Конгреса.

Предсједник Свјетског конгреса Јевреја Роналд Лаудер изјавио је да ће његова организација увијек осудити "жалосне поступке", као што су и поступци Хортија и додао да се тако нешто не може ни оправдати нити опростити.

"За злочине које је адмирал Хорти починио над члановима јеврејске заједнице у Мађарској, када их је лишио свих права у земљи, као и за његову улогу у депортовању и убијању на стотине хиљада Јевреја, не постоји изговор", нагласио је Лаудер.

Из Федерације јеврејских заједница у Мађарској су, такође, критиковали Орбанову изјаву и поручили да "Хортијева ера антисемитизма не може бити добар примјер будућим генерацијама", преноси АП.

Само неколико часова прије него што је дочекао Лаудера у Парламенту, Орбан је Хортија и друге мађарске лидере назвао "изузетним државницима" због вођења државе након распада Аустро-угарске монархије након Првог свјетског рата.

Извор: Срна