latinica  ћирилица
23/06/2017 |  22:28 ⇒ 22:28 | Аутор: РТРС

Бундестаг: Рат око Харадинаја

Бурна расправа у Бундестагу о ситуацији на КиМ. Посланици осудили идеју "велике Албаније"
Бундестаг - Фото: AP
БундестагФото: AP

Бундестаг је продужио мандат Бундесвера на Косову на још годину дана, а представници свих посланичких група осудили су помињање "велике Албаније" и изразили забринутост због могућности да Рамуш Харадинај, чији су "идеологију" поједини посланици упоредили са неонацистичком, постане премијер.

Како преноси Дојче веле, овога пута то је учињено гласовима владајућих демохришћана, социјалдемократа, као и већине посланика Зелених: од 573 присутних, 513 је било "за".

Посланик Гернот Ерлер (СПД), члан Спољнополитичког одбора Бундестага, заступао је став да је војно присуство и даље неопходно. Он се осврнуо на недавне изборе на којима је побједу однијела такозвана коалиција команданата бивше ОВК:

- Њихов кандидат за шефа владе је Харадинај, човјек под сумњом за ратне злочине, који није иза решетака само зато што су свједоци повлачили своја свједочења или су смртно страдали под неразјашњеним околностима. Друга најјача снага је "Самоопредјељење", чији лидер Аљбин Курти отворено тражи уједињење са Албанијом и прекид преговора са Београдом ако Србија не призна независност Косова.

Посланица Љевице Севим Дагделен рекла је да њемачке трупе штите "творевину" на чијем је врху човјек који жели да запали цијели Балкан.

Посланик владајућих демохришћана и бивши министар одбране Франц Јозеф Јунг одбацио је критике и рекао да је деведесетих година "масовним силовањима и погубљењима на Балкану настала ситуација која без интервенције НАТО не би водила стабилности и миру".

Извор: Новости