latinica  ћирилица
24/06/2017 |  08:45 ⇒ 08:58 | Аутор: РТРС

Ускоро стиже вакцина за снижавање лошег холестерола

Научници су створили вакцину за снижавање холестерола да би спријечили проблеме са срцем и сада се провјерава њена безбиједност по људе, саопштили су истрживачи са Медицинског факутета у Бечу.
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

Ова вакцина је показала фантастичне резултате на мишевима, и тренутно се тестира на 72 волонтера. Вакцина је направљена тако да спријечава таложење масних наслага на артерије. Пацијентима би била понуђена алтернатива да узимају пилуле свакодневно како би смањили ризик од можданог удара, ангине и срчаних болести.

Биће потребно много година да би се доказала безбиједност и ефикасност ињекције по људе, о чему је писао др Гинтер Штафлер за часопис "Europen Heart Journa". Чак и кад постане доступна, вјероватно за шест година, не би смјела да буде изговор за избјегавање физичке исхране и једење високо масне хране, кажу научници.

Ова вакцина помаже имуном систему да нападне протеин под називом ПЦСК9 који дозвољава "лошем" холестеролу (ЛДЛ) да се везује за артерије. Код мишева, овакав начин лијечења је смањио ЛДЛ холестерол за 50 процената у року од годину дана и спријечио таложење масноћа на артеријама и развој артеросклерозе.

Данас се узимају статини да би смањили ризик од кардиоваскуларних болести, али иако су врло јефтини и ефикасни, не могу да дјелују баш за све болесне.

Извор: Недељник.рс