latinica  ћирилица
25/06/2017 |  10:10 | Аутор: РТРС

Црнадак: Смјену Чолаковићеве кочи један члан Предсједништва БиХ

Министар иностраних послова у Савјету министара БиХ Игор Црнадак рекао је да "један члан Предсједништва БиХ кочи смјену амбасадора БиХ у Холандији Мирсаде Чолаковић", која је одбила да његово писмо у вези са ревизијом пресуде по тужби против Србије прослиједи Међународном суду правде у Хагу, али није прецизирао на ког члана тачно мисли.
Игор Црнадак - Фото: РТРС
Игор ЦрнадакФото: РТРС

"Овај случај још није затворен, иако је јасно да озбиљне санкције за тежак прекршај Чолаковићеве неће бити могуће због противљења једног члана Предсједништва. Једина права санкција у овом случају би морала да буде смјена амбасадора", рекао је Црнадак у писаном одговору на питање Срне да ли је окончан дисциплински поступак против Чолаковићеве.

Црнадак је крајем марта изјавио да је покренуо дисциплински поступак против Чолаковићеве, појаснивши тада да је то његова обавеза, те да на тај начин брани институције - и министра иностраних послова и МИП-а БиХ.

Он је тада навео да је потез Чолаковићеве, која се оглушила о његов захтјев, а послушала нелегално наређење бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да писмо министра иностраних послова БиХ не прослиједи Суду у Хагу, био врло непромишљен и опасан по опште односе у БиХ, због чега цијели случај мора да има одговарајући епилог.

На питање да прокоментарише стање у дипломатско-конзуларној мрежи БиХ у погледу образовног, искуственог и каријерног статуса амбасадора БиХ у свијету, одговоорио је рекао да су амбасадори лица које се постављају у складу са политичким договорима и да одлуку о томе доноси Предсједништво БиХ.

"Нико други нема никакав утицај, нити формалну улогу у именовању или разрјешењу амбасадора и генералних конзула. Предсједништво БиХ се некада одлучи за каријерног дипломату, а некада за лице са искуством у неким другим областима и то не представља никакав преседан, јер то раде и друге земље. Не можете бити сигурни да ћете имати доброг амбасадора само зато што долази из МИП-а, нити мора да значи да амбасадор неће добро радити свој посао ако долази са неке друге позиције", каже Црнадак.

Он није желио да коментарише појединачне случајеве, понављајући да је избор амбасадора и генералних конзула искључива надлежност Предсједништва БиХ.

Извор: СРНА