latinica  ћирилица
25/06/2017 |  11:34 ⇒ 14:05 | Аутор: РТРС

Бијељина- Дневни центар помаже дјецу у ризику (ВИДЕО)

На подручју које покрива ЦЈБ Бијељина малољетничка делинквенција у благом је порасту у односу на исти период прошле године.
Бијељина- Дневни центар помаже дјецу у ризику - Фото: РТРС
Бијељина- Дневни центар помаже дјецу у ризикуФото: РТРС

У протеклих пет мјесеци, надлежним тужилаштвима поднесени су извјештаји против 17 малољетника, а у 2016. години било их је 14. Углавном је ријеч о дјеци из непотпуних породица и без родитељског надзора. У недостатку адекватне установе за њихово збрињавање, помоћ настоји да пружи Дневни центар за дјецу у ризику који ради при Центру за социјални рад већ годину дана.

Делинквенти су већином дјечаци, а ове године евидентиране су и четири дјевојчице. Ријеч је, углавном, о кривичним дјелима против имовине - крађама и наношењу тешких повреда. Санкционишу се васпитним мјерама и препорукама - упозорења или појачаног надзора родитеља.

Портпаролка ЦЈБ Бијељина Александра Симојловић каже да је највећи број пријављених доби од 16 до 18 година.

У Бијељини нема васпитно-поправног дома гдје би малољетници сколони друштвено неприхватљивом понашању били смјештени. Дневни центар им помаже да се врате на прави пут и савладају проблеме. Имају помоћ васпитача, психолога и социјалног радника.

Прошле године кроз дневни центар прошло је 68 малољетника, а ове године њих 52.

Весна Савић, секретар Центра за социјални рад Бијељина, каже да они пружају психо-социјалну подршку дјеци у ризику, помажу у савладавању наставног градива, те дјелују у групним и индивидуалним терапијама за дјецу, а организују и излете у природи и ваннастване активности.

Социјална радница Јована Цвјетковић каже да настоји да у раду са овим младима заснује пријетаљски однос и изгради  повјерење, како би лакше заједно ријешили проблеме.

Уз помоћ професора разредне наставе Дневног центра, већина ученика који су имали проблем у савладавању градива, успјешно су завршили наставу. Центар за социјални рад у сарадњи са полицијом потписао је протокол о превенцији малољетничке делинквенције и вршњачког насиља са основним школама, а планирају сарадњу и са средњим школама. У Дневном центру, који очекује сагласност ресорног министарства, стално је запослен само координатор, а остали су волонтери. Ове године је први пут у буџету Центра за социјални рад предвиђено 15.000 КМ за материјалне трошкове Дневног центра.