latinica  ћирилица
25/06/2017 |  11:41 ⇒ 14:04 | Аутор: РТРС

Видовданска академија у Бијељини (ВИДЕО)

У Епархијском културном центру зворничко-тузланске епархије одржана је Видовданска академија.
Академија "У сусрет Видовдану" - Фото: РТРС
Академија "У сусрет Видовдану"Фото: РТРС

Митрополит дабробосански и администратор зворничко-тузлански Хризостом истакао је да српски народ прославља Видовдан као успомену на борбу за оно што је свето и честито.

Митрополит Хризостом истакао је да се на Видовдан слави успомена на опредјељење српских јунака за оно што је свето, вјечно, непролазно и божанско.

- Ми не славимо губитак и пораз, него славимо њихово опредјељење и успомену на тај чин борбе за оно што је свето и честито - рекао је митрополит Хризостом.

Предсједник Српског просвјетног културног друштва "Просвјета" у Бијељини Митар Новаковић истакао је да ово друштво, пригодним програмом, већ осми пут организује Видовданску академију. ИКако је истакао, овај дан је још једна прилика да се награде најбољи ученици свих средњих и основних школа са подручја Бијељине.

- Академију организујемо из године у годину да би подсјећали на славну и херојску борбу српских стадалника. Ове године нам је помогло и то што је Епархија зворничко-тузланска прихватила заједничку организацију програма. Ово је и прилика да наградимо најбоље ученике. Добили су вриједне књиге под називом "Манастири Републике Српске", које је заједно са "Просвјетом", обезбиједила епархија - рекао је Новаковић.

У програму академије учествовало је и Српско црквено пјевачко друштво "Србадија", ученици Основне школе "Свети Сава" из Бијељине и ученици генерације из свих основних и средњих школа са подручја града.