latinica  ћирилица
25/06/2017 |  12:39 ⇒ 26/06/2017 | 14:04 | Аутор: РТРС

Калиновик- Промоција књиге докторке Неле Сршен (ВИДЕО)

У Народној библиотеци у Калиновику представљена је књига "Рак на души" ауторке Неле Сршен, угледне докторке Универзитетске болнице у Падови и великог хуманитарца који је помогао бројним пацијентима са подручја бивше Југославије.
Калиновик- Промоција књниге докторке Неле Сршен - Фото: РТРС
Калиновик- Промоција књниге докторке Неле СршенФото: РТРС

Нела Сршен је и члан тима за трансплантацију јетре Снежани Пухало из Калиновика која је због Вилсонове болести крајем фебруара пребачена на лијечење у Падову.

Књига "Рак на души" није књига савјета, већ симбиоза властитог и професионалног искуства докторке Сршен за коју пацијент није само пацијент, већ јединствено биће са проблемима који се заједно рјешавају. Уз остављање слободе у приступу избора лијечења, прије свега обољелима од канцерогених болести у терминалној фази, Сршенову карактерише и посебан приступ медицини и лијечењу са психолошког, али и духовног аспекта.

- Један мало посебнији начин гледања, не само на патологију како се живи болест и како проћи кроз болест до оздрављења кроз своје властито искуство болести, исто тако и скупљајући 20 и више година професионалног искуства, дакле једна синтеза кроз лијепу животну причу - каже Сршенова.

Великог хуманисту и доктора са Калиновиком је повезала Снежана Пухало, која у Падови чека трансплантацију јетре и којој је Сршенова у сваком моменту била на располагању и као доктор, психолог и пријатељ. 

Начелница општине Калиновик Милева Комленовић истакла је да је повод за промоцију била, како наводи, бескрајна захвалност дикторки Нели, не само за Снежану, него уопште.

- Понукало ме колико љубави, стрпљења, пажње и времена докторка Нела посвећује пацијентима из БиХ и са нашег говорног подручја - рекла је начелница, и додала, да докторка успјешно завирује у душу сваког свог пацијента.

- Снежана је једно од мојих предивних искустава. Она је својим понашањем показала шта значи стрпљење и што значи јак карактер и самим тим је сигурно заслужила да што прије дође до трансплантације и што прије оздрави - нагласила је Сршенова.

Представљању књиге докторке Сршен, уз бројне грађане Калиновика, присуствовали су и студенти Медицинског факултета из Фоче, те њени пацијенти који су стигли из разних крајева Српске и ФБиХ.