latinica  ћирилица
25/06/2017 |  14:42 | Аутор: РТРС

Нови удар на Русе: Цио тим допингован на СП 2014?!

Неко ће рећи да је у питању нови удар на Русе, а неко да је у питању наставак разоткривања највеће спортске преваре у протеклој деценији.
Свјетско првенство у фудбалу 2018. у Русији - Фото: Novosti.rs
Свјетско првенство у фудбалу 2018. у РусијиФото: Novosti.rs

Руси се на Свјетском првенству 2014. године нису прославили. Они су такмичење завршили послије учешћа у групи Х, гдје су одиграли неријешено са Алжиром (1:1) и Јужном Корејом (1:1), а поражени су од Белгије (0:1).

Због наводног организованог допинга уз помоћ државе руски спортисти већ трпе санкције, а много атлетичара није учествовало на Олимпијским играма у Рију 2016.

Како год да буде, нема сумње да ће нови скандал везан за руске спортисте имати неке посљедице.

Британски Мејл он Сандеј објавио је да ФИФА води истрагу о томе да ли је цио руски фудбалски тим био допингован током Мондијала у Бразилу.

Русија је, иначе, тренутно домаћин Купа конфедерација, и после јучерашњег пораза од Мексика (2:1) завршила је учешће, а неколико играча из тог тима играло је и на посљедњем Мондијалу, а то су Игор Акинфејев, Денис Глушаков, Максим Кануников, Александр Семедов и Јуриј Жирков.

ФИФА, наводно има податке о "неправилностима у узорцима урина" за 23 фудбалера Русије са СП 2014. године, као и за још 11 других руских фудбалера који су тестирани у различитим приликама.

Сумња се да су и фудбалери били дио наводног "националног програма", у којем су стотине елитних руских спортиста користили разне "шеме за варање" уз асистенцију или знање државних спортских институција.

Читав сличај долази и до предсједника Владимира Путина, а Руси су, по сазнањима Енглеза, уништили добар дио доказа.

И посебно им је засметала срдачност Ђанија Инфантина, предсједника ФИФА и Путина, на утакмицама с почетка Купа конфедерација гдје се смију у свечаној ложи.

Наравно, сада многи доводе у питање кредибилитет Русије и постављају питање да ли је подобна да и даље остане организатор Свјетског првенства идуће године.

- ФИФА коначно мора да узаузме озбиљан став. Они су дуго одбијали да признају да постоји допинг у фудбалу. Оваква ствар мора да се ријеши прије наредног Свјетског првенства. Кредибилитет ФИФА није висок и челни људи више не могу себи да дозволе игнорисање оваквих случајева - рекао је адвокат Дик Поунд, бивши шеф Свјетске антидопинг агенције, а сада члан Међународног олимпијског комитета.

Извор: Б92