latinica  ћирилица
25/06/2017 |  15:59 | Аутор: РТРС

Бореновић: Неопходан репрограм дуга Републике Српске

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић сматра да су преговори о репрограму дуга Републике Српске једини реалан потез који је требало повући прије неколико година, на шта је ПДП раније указивао.
Бранислав Бореновић - Фото: РТВ Слобомир
Бранислав БореновићФото: РТВ Слобомир

"Ненормално је велика рата у буџету Српске и немогуће је испуњавати обавезе ако свака друга марка из изворних прихода иде за враћање кредита", рекао је Бореновић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да ПДП има план како урадити репрограм и сматра да Влада Српске за то нема план, јер би у супротном то урадила раније.

"Свако добро рјешење ће имати подршку ПДП. Потребно је сва кредитна задужења која пристужу на наплату наредних три или четири године репрограмирати на период од десет година, смањити рату кредита у буџету и ослободити средства за друге потребе", рекао је Бореновић.

Он не вјерује да власт у Српској то може урадити, али је поручио да ће ПДП то завршити у року од два мјесеца када преузме власт.

Коментаришући то да Министарство финансија не открива ко је партнер за те преговоре, Бореновић је оцијенио да партнер не постоји и да је само ријеч о куповини времена и да су се до сада појављивали сумњиви партнери.

Упитан да прокоментарише аранжман са Међународним монетарним фондом, лидер ПДП-а је рекао да је питање опстанка тог аранжмана питање за оне који су преговарали, али да сматра да се дошло у "фијаско" због различитих разлога задуживања ентитета.

Извор: СРНА