latinica  ћирилица
25/06/2017 |  21:14 ⇒ 21:16 | Аутор: РТРС

Албанија: Социјалистичка партија побједник?

Владајућа Социјалистичка партија побиједиће у Албанији на парламентарним изборима са освојених између 45 и 49 одсто гласова, резултати су излазних анкета италијанске агенције "ИПР Маркетинг".
Гласачка кутија - избори - Фото: AFP
Гласачка кутија - избориФото: AFP

Према пројекцијама, опозициона Демократска партија освојиће до 34 одсто гласова.

"Социјалистичка партија могла би освојити више од 71 посланичког мјеста у 140 чланом парламенту, али то још није сигурно", рекао је Антонио Ното из "ИПР Маркетинга".

Гласачка мјеста требала су бити затворена у 19.00 часова али су остала отворена до 20.00 часова због слабе излазности. Излазност до 16.00 часова била је само 35,78 одсто.

Уочене бројне нерегуларности

Бројна кршења изборних правила регистрована су данас током парламентарних избора у Албанији, гдје су гласачи изложени притисцима, а посматрачи изложени нападу, јавили су локални медији.

Македонска новинска агенција "Прес24" наводи да је било бројних покушаја подмићивања гласача и да је више десетина људи ухапшено.

Према наводима медија, један од активиста рањен је након напада групе људи недалеко од гласачког мјеста у граду Шенђину.

Лидер демократске партије Љуљзим Баша повукао је посмтраче са 30 гласачких мејста пошто су гласачи били изложени притиску, а посматрача из владајуће Социјалистичке партије претукли су непознати нападачи испред гласачког мјеста у граду Албасану.

Према подацима ЦИК-а, регистровано је око 3,5 милиона гласача, укључујући око 136.000 младих који то чине први пут.

Први пут у историји Албаније, затвореници неће моћи да гласају у складу са Законом о декриминализацији политчког сектора.

Акредитовано је око 5.351 посматрача од чега је 896 у страним посматрачким мисијама.

ЦИК је регистровао 18 странака чији ће представници формирати Националну скупштину од 140 чланова у наредних четири године. Да би имали представнике у парламенту странке морају да пређу цензус од три одсто гласова, а коалиције пет одсто.

Извор: СРНА