latinica  ћирилица
26/06/2017 |  10:26 | Аутор: РТРС

Град од милион становника на Марсу до краја вијека!?

Милијардер, иноватор и визионар Илон Маск тврди да би за неколико деценија на Марсу могао бити подигнут град са милион становника.
Илон Маск (Фото: НАСА) -
Илон Маск (Фото: НАСА)

Маск каже да зарађује новац само да би могао да оствари тај сан. Он наводи да је најважнија изградња флоте од хиљаду летјелица које би више пута ишле до Црвене планете.

Колонија на Марсу може достићи милион људи за 40 до 100 година, описује он визију насељавања Црвене планете у магазину "Њу спејс".

Маск сматра да је Марс идеалан за колонизацију јер је "хладан, али га људи могу загријати".

Црвена планета има атмосферу која се састоји првенствено од угљен-диоксида и нешто азота и аргона, те других елемената у траговима, па би људи, уз кориговање услова, могли да узгајају биљке, сматра Маск.

Он вјерује да ће људима бити "прилично забавно" на Марсу, с обзиром на то да је гравитација те планете отприлике 37 одсто од оне на Земљи.

Број од милион људи Маск сматра кључним, јер је толико Марсоваца потребно да би колонија била потпуно самоодржива. Он очекује да први лет на Марс буде изведен 2022. године.

Због ротације Земље и Марса, слање свемирског брода могуће је извести једном у 24 мјесеца. Једним бродом би могло путовати између 100 и 200 људи.

Маск процјењује да ће за успостављање колоније са милион становника било потребно од 40 до стотину година.

Извор: Срна