latinica  ћирилица
26/06/2017 |  12:30 ⇒ 13:27 | Аутор: РТРС

Мектић: Правилник о индустријској безбједности важан за добијање сертификата

Министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић изјавио је да је Правилник о индустријској безбједности донесен на основу члана 15 Закона о заштити тајних података да би домаће компаније могле да добију сертификате за учествовање у повјерљивим пројектима, а не само да те послове добијају компаније из иностранства.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

Мектић је објаснио да компаније не могу да се јаве на тендер без сертификата који им омогућава да су акредитоване са становишта индустријске безбједности.

"Ниједна компанија из БиХ не може се јавити на тендер који планирамо да распишемо у вези са електронском размјеном криптованих података, вриједности 1,5 милиона евра јер немају тај сертификат", навео је Мектић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је додао да су тражили мишљење Републике Српске, односно Министарства индустрије, енергетике и рударства, али да није било конкретних примједби осим да се надлежност врати ентитетима.

"Немам ништа против, ви сте ту надлежност преносили када сте вршили измјене Закона о заштити података", рекао је Мектић и додао да су примједбе Министарства унутрашњих послова уграђене, осим да се правилник повуче и о томе не расправља на Савјету министара БиХ.

Он је упитао да ли је суштина ове приче да се привреда и грађани држе на прагу стандарда, људских права и недозволити да се покуша нешто урадити кроз пројекте и на тај начин манипулисати са народом.

Мектић тврди да нема никаквих нових намета привреди, јер је ријеч о добровољном принципу ко жели да ради те послове и добије сертификат.

Постоје безбједносне пријетње

Министар безбједности БиХ Драган Мектић оцијенио је да у БиХ постоје сталне пријетње које угрожавају безбједносну ситуацију јер има одређен број особа које су радикализоване и прихватају насилни екстремизам као начин рјешавања проблема.

Он је рекао да је безбједносна ситуација глобално угрожена безбједносним пријетњама, прије свега тероризмом, те да се о овом проблему у БиХ мора говорити јавно и отворено, а ништа не крити, будући да постоје радикализоване особе.

"Само ако будемо били искрени и признали сву тежину проблема, можемо се борити против тог изазова", рекао је Мектић.

Он је навео да је БиХ направила нову стратегију која се, прије свега, фокусира на репресивне мјере, односно нулту толеранцију према особама које су починиле кривично дјело екстремизма и терористичке пријетње.

Говорећи о систему за провјеру сумњивих лица, као донацији САД, Мектић је истакао да је услов да тај систем буде компатибилан са постојећим системима.

"Вриједност пројекта је седам милиона долара и појачава цјелокупан електронски систем у вези са повећањем безбједности на границама, контроле путника. Влада САД је послала меморандум властима БиХ да се изјаснимо о прихватљивости тог пројекта", каже Мектић.

Он се нада да ће Предсједништво БиХ на наредној сједници разматрати овај меморандум.

Тадићево писмо послато да се још више поремете односи у СДС-у

Мектић сматра да писмо члана СДС-а и замјеника пресједавајућег Дома народа парламента БиХ Огњена Тадића није коректно, те да је послато да узбурка ситуацију у СДС-у и да се још више поремете односи.

Мектић тврди да има одређених проблема у странци и да су му поједини наводи из писма прихватљиви са становишта да СДС мора офанзивније да одреди своју политику.

Он сматра да Тадићево писмо није коректно јер није познато коме је упућено, те да га је требао упутити органу странке да га разматра уколико је желио нешто да промијени и укаже на аномалије у странци.

Мектић је рекао на конференцији за новинаре у Бањалуци да још није конституисан Главни одбор странке, јер предсједник има право да 19 људи кооптира у тај одбор да би он био конституисан.

Тадић је упутио отворено писмо новоизабраним члановима Главног одбора странке у којем је предложио низ хитних активности које би, ако се без одлагања учине, можда могле да зауставе страначку девастацију и помоћи јој да се опорави.

Извор: Срна