latinica  ћирилица
26/06/2017 |  13:41 | Аутор: РТРС

Неће бити смањења плата у "Шумама Српске"

Генерални директор Јавног предузећа "Шуме Републике Српске" Ристо Марић је рекао данас у Бањалуци да неће бити смањења плата радницима у овој фирми на основу Правилника о раду, како се тврди у медијима и у појединим синдикатима.
Ристо Марић - Фото: СРНА
Ристо МарићФото: СРНА

Марић је поручио свим радницима "Шума" да нема потребе да њима било ко манипулише јер се плате исплаћују редовно и нису умањене.

Он је рекао новинарима да је ријеч о умањењу које се односи на оно што је надокнада и што се даје путем плате, а то су четири компоненте-минули рад, топли оброк, трошкови превоза од мјеста становања до мјеста рада, те регрес.

Марић је рекао да ће плате запослених у "Шумама" бити тема у моменту када се буде потписивао општи колективни уговор у оквиру предузећа, који је Уставни суд Српске раније ставио ван снаге.

Он је поновио да је Правилник о раду на приједлог Управе усвојио Надзорни одбор предузећа на основу одлуке Владе Српске из прошле године.

Марић је навео да "Шуме" не примјењују Правилник о раду, те да је ријеч о политиканству Синдикалне организације Јавног предузећа "Шуме Републике Српске" која је најавила протестно окупљање у петак, 30. јуна, испред Дирекције предузећа на Сокоцу.

- Стално пријете штрајком, а немају за то основу - рекао је Марић.

Он је поновио да је поменути синдикат сам себе све ове године сматрао репрезентативним, а регистровам је 26. маја као удружење, а не као синдикат.

Марић је рекао да је поред овог синдиката рјешење Министарства рада и борачко-инвалидске заштите добио Синдикат запослених Јавног предузећа "Шуме Српске".

Када је ријеч о смјени директора шумских газдинстава у Српској која послују негативно, Марић је рекао да ће лично и уз помоћ ресорног министарства тражити смјену директора који не буду поправили стање у својим фирмама до краја године.

- То су четири газдинства - Вишеград, Бирач из Власенице, Лопаре, те Јахорина са Пала - рекао је Марић.

Из Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира Српске недавно је саопштено да ће протестно окупљање Синдикалне организације Јавног предузећа "Шуме Републике Српске" бити одржано у петак, 30. јуна, испред Дирекције предузећа на Сокоцу са почетком у 10.30 часова.

Синдикалне организације Јавног предузећа "Шуме Републике Српске" почеле су са заказивањем штрајкова због ступања на снагу Правилника о раду који је, како тврде, донио Марић без сагласности Синдиката и којим је предвиђено умањење примања за око 150 КМ по раднику.

Управа предузећа "Шуме Републике Српске" саопштила је недавно да не постоје услови за издавање рјешења о утврђивању репрезентативности Јединствене удружене синдикалне организације "Шуме Српске" јер тај синдикат у захтјеву није доставио доказ о броју чланова.

Из "Шума Српске" посјећају да је законом одређено да је синдикат репрезентативан ако је учлањено не мање од 20 одсто укупног броја запослених лица.

"С обзиром на приложену документацију захтјев је могао бити одбачен као непотпун или као неоснован, а да се не улази у меритум ствари. Међутим, наведеном синдикалном удружењу је прослијеђен закључак да у року од 15 дана достави уредан и потпун захтјев да бисмо о њему одлучивали", наводе из "Шума Српске".

Извор: СРНА