latinica  ћирилица
26/06/2017 |  14:37 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

"Шумама Српске" наређено да раскину уговоре са препродавцима (ВИДЕО)

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Зубић изјавио је данас у Бањалуци да је Јавном предузећу "Шуме Републике Српске" наређено да се одмах раскину или не потписују наредни уговори са свим дрвопрерађивачима за које је доказано да врше извоз и препродају шумских дрвних сортимената.
Састанак представника Министарства и "Шума Српске" - Фото: СРНА
Састанак представника Министарства и "Шума Српске"Фото: СРНА

Зубић је, након састанка представника ресорног министарства са руководством "Шума Српске", навео да су од почетка ове године на снази критеријуми за расподјелу и уговарање шумских дрвних сортимената, који су, због много примједби и сугестија, у међувремену кориговани и учињени објективнијим.

- Тај посао је завршен и сада је на "Шумама" да изврше уговарање и испоштују уговоре према пословним партнерима, односно дрвопрерађивачима - рекао је Зубић новинарима.

Он је истакао да су критеријуми промијењени и у вези са храстовином, гдје је усаглашено да се сировином тог дрвета подрже фирме које раде финални и полуфинални производ.

Зубић је нагласио да је на данашњем састанку, осим о заштити шума, производњи, простој и проширеној репродукцији, разговарано о финансијској консолидацији јавних предузећа, што подразумијева смањење непотребних трошкова и њихово свођење на најмању могућу мјеру.

Када је ријеч о препродаји трупаца, генерални директор "Шума Републике Српске" Ристо Марић каже да се барата са 26.000 метара кубних извезеног шумског дрвног сортимента.

- Од тога, трупца нема ни 1.000. С тим у вези имамо једног извозника са више од 75 запослених, а извезао је 34 метра кубна трупаца. Поставља се питање оправданости ускраћивања уговора за друго полугодиште, а толико је радника запослено. Дакле, добро ћемо мјерити када је у питању раскидање уговора с онима који су извозили - рекао је Марић.

Он је навео да "Шуме Српске" у посљедње двије године остварују добре резултате када је ријеч о производњи, продаји и финансијским резултатима на крају године.

Марић је истакао да је у протеклих пет мјесеци производња у оквиру овог предузећа остварена на нивоу 101 одсто, а сјеча, извоз и продаја у једнаком проценту - 97 одсто.

- Наплативост је на нивоу 98,7 одсто - рекао је Марић и додао да је просјечна плата у "Шумама" од 800 до 810 КМ.

Предсједник Надзорног одбора "Шума Српске" Биљана Марковић нагласила је да је комуникација Владе, ресорног министарства, Надзорног одбора, управе и осталих заинтересованих страна у оквиру тог предузећа на високом нивоу.

- Резултати из прошле године и у првих пет мјесеци ове године су позитивни, иако постоје одређени проблеми. Наша дужност је да их пратимо и тражимо одговарајућа рјешења - рекла је Марковићева након састанка посвећеног стању у шумарству.

Састанку је присуствовао и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић, као и извршни директори предузећа, те директори шумских газдинстава у Српској.