latinica  ћирилица
26/06/2017 |  16:12 | Аутор: РТРС

Хрватска купује борбене авионе

Средином јула хрватско Министарство одбране послаће у четири државе захтјев у коме се наводи да је ова земља заинтересована за куповину нових борбених авиона, као и да тражи понуду за њихову куповину.
Авиони хрватске војске (фото: atvbl.com) -
Авиони хрватске војске (фото: atvbl.com)

Захтјев ће, како се најављује, бити послат у Шведску за авион "грипен јас-39", у САД за Ф-16, Јужну Кореју за ФА-50 и Израел за авион Ф-16, верзију која је тамо позната као "барак", преноси загребачки Вечерњи лист.

У ресорном Министарству очекују да би уговор са испоручиоцем авиона требало да буде потписан 2018. године, а у љето 2020. да стигне првих неколико авиона. План је, како се наводи, да се одмах уговори и обука техничара (њих 40-50) и десетак пилота јер су садашњи пилоти стари а за обуку нових треба најмање четири године.

Према том плану, 2021. и 2022. Хрватска би већ имала ескадрилу функционалну за основне потребе контроле ваздушног простора, међутим Министарство жели да борбена ескадрила омогући и заштиту ваздушног простора и територија Хрватске, као и да ти авиони буду способни и за борбене операције у дубини територија противника.

Извор: РТС