latinica  ћирилица
26/06/2017 |  16:55 ⇒ 17:06 | Аутор: РТРС

Српска памет опет доминира Европом

Француска академија наука прогласила је за изум године патент дизајнерке медицинских помагала Александре Петрићевић, која је дошла до рјешења за "утероскоп", уз помоћ којег се раде безболне интервенције на грлићу материце.
Операција (Фото: P.Herzen Moscow oncology research institute) -
Операција (Фото: P.Herzen Moscow oncology research institute)

Петрићевићева је у сарадњи са љекарима, али и члановима породице који су већ осмислили неке патенте, дошла до рјешења и за "утероскоп", који је направљен од пластике. Проглашењу је присуствовало више од три стотине привредника и банкара из цијелог свијета.

Већ су потписани бројни уговори, а почеће и фабричка производња, пренијели су београдски медији. За производ су заинтересоване бројне земље ЕУ, али и остатка свијета, а први "утероскопи" већ су испоручени Швајцарској.

"Утероскоп" ће производити компанија "Спектар" из Чачка, док ће за дистрибуцију бити задужена београдска фирма "Бизнис медијација". Тренутно се ради на сљедећем патенту, "хистероскопу", који ће бити патентиран и заштићен за мјесец дана.

И на овом патенту, метални дио ће бити замијењен пластичним. Овај инструмент за једнократну употребу биће повољнији и до 50 одсто од самог процеса стерилизације инструмената, који су до сада коришћени вишекратно.

Извор: СРНА