latinica  ћирилица
27/06/2017 |  13:02 | Аутор: РТРС

Стефановић: Београд још чека конкретне смјернице из Брисела

Србија је спремна да преузме дио терета мигрантске кризе, али и даље чека конкретне смјернице од ЕУ, рекао је данас министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

На састанку представника земаља учесница Регионалне иницијативе за питања миграције, азила и избјеглица /МАРРИ/, који се одржава у Београду, Стефановић је појаснио да су те смјернице у вези са односом према економским мигрантима и како да Србија буде ефикаснија у реадмисији.

Стефановић је истакао да проблем мигрантске кризе са којом се све земље, у већој или мањој мјери већ неколико година суочавају, постаје хроничан, без икаквих конкретних изгледа да би ускоро могао бити ријешен и превазиђен.

"Мислим да су сви свесни да ће у нашем животном веку мигрантска криза постати свакодневна појава и да ће наставити да постоји на европском континенту. Зато морамо да чујемо одговор од Европе шта ћемо радити ако број миграната у будућности буде већи", рекао је Стефановић.

Он је изразио увјерење да је заједнички циљ свих учесница МАРРИ иницијативе да се коначно пронађе трајно и одрживо рјешење за проблем илегалних миграција, трговине људима и великог броја избјеглица на балканској рути.

"Борба против кријумчарења и трговине људима је озбиљан проблем који и даље представља велики безбедносни изазов за овај регион. Од почетка мигрантске кризе у Србији смо ухапсили више од две хиљаде људи који су се бавили организацијом илегалног преласка границе и кријумчарењем", напоменуо је Стефановић.

Он је навео да су заједничке патроле војске и полиције Србије на границима од љета прошле године одвратиле велики дио миграната који су хтјели илегално да пређу границу.

Стефановић је рекао да Србија треба да буде поносна што није дозволила било какав већи инцидент, избијање неке здравствене епидемије или угрожавање становништва на "балканској рути".

Он је напоменуо да се у Србији тренутно налази нешто мање од 6.000 миграната, који су смјештени у прихватне центре, што је број миграната који Србија може да прими на својој територији, пружи им пристојан смјештај и храну и здравствену заштиту.

Извор: СРНА