latinica  ћирилица
27/06/2017 |  19:11 ⇒ 28/06/2017 | 08:32 | Аутор: РТРС

Требиње на удару - два земљотреса и пожар у истом дану (ВИДЕО)

Требиње су данас, нешто прије подне, у размаку од око пола часа, узнемирила два подрхтавања тла, од којих је најјачи био 3,5 степени по Рихтеру. Земљотреси те јачине нису изазвали материјалну штету. Зато јесте ватра, која се, прије пет дана, отргла контроли ватрогасаца, и ушла у тежак и неприступачан терен.

Након што су одбранили подручја села Турменти, Орашје и Гудељи, ватрогасци су тежиште снага пребацили на падине сјеверног дијела Зубачког платоа. Активни су кракови ватре према селима Горњи Рапти, Коњско и линији Жељево -Коњско. 

- Ради се о изузетно тешком терену, не можемо да га угасимо, али држимо под контролом. Треба нам подршка из ваздуха - нагласио је командир Територијалне ватрогасне јединице Требиње Трипо Ћук.

И поред забране паљења ватре на отвореном, ватрогасци се свакодневно боре и са мањим пожарима. Становништво пали стрништа или сасушени коров.

- Свакодневно се ово дешава, људи пале, а онда се дешава катастрофа, ево знате за овај пожар наЗубцима, до сада су десет пута покушали подметнути, али десети пут успјело - рекао је ватрогасац Душан Магазин.

Ватрогасним возилима немогуће је прићи, на гашењу пожара ангажовано је тридесет до педесет људи, припадника ватрогасних јединица Требиња и Ластве, Цивилне заштите и Центра за газдовање кршом. Прикључују се и мјештани.

- Нама за сада не треба више, сасвим је довољно, не треба да трошимо људе - додао је командир Територијалне ватрогасне јединице Требиње Трипо Ћук.

Ватра, за сада, не пријети насељима и имовини мјештана, а екипе ће остати на терену до даљњег.